På onsdagseftermiddagen skrev landshövding Björn O. Nilsson på ett interimistiskt förbud mot att avverka på Degerberget, ett välbesökt friluftsområde som visat sig innehålla både nyckelbiotoper och rödlistade arter.
Länsstyrelsen, som har mandat att besluta om tillfälliga avverkningsbeslut och om ett område ska bli naturreservat, har haft området under uppsikt då man gjort bedömningen att där finns höga naturvärden. Man har också blivit kontaktad från olika håll gällande friluftslivet i området.
– Ett högt friluftsvärde höjer skyddsvärdet ytterligare, säger Frédéric Forsmark, reservatshandläggare på länsstyrelsen.
Piteå-Tidningen berättade den 30 maj att avverkning planerades på området och om Naturskyddsföreningens önskan att göra Degerberget till naturreservat.
När Maud Söderholm Häll, medlem i Naturskyddsföreningens skogsvårdsgrupp, på onsdagseftermiddagen fick beskedet att avverkningshotet nu är avvärjt, utbrast hon i ett spontant: "Yes, jippie så suveränt!"
– Det känns jättejättebra, säger hon och berättar om vinterdagen hon tittade in på "avverkningskollen" på nätet och fick veta att avverkning var anmäld för Degerberget.
Hon berättar om det intensiva arbetet som vidtog för att komma ut med information om vad som var på väg att hända.
– Många oroliga friluftsmänniskor har hört av sig sedan de fått veta om den planerade avverkningen. Degerberget är en viktig skog för många och många som gått skolan i Piteå har någon gång varit där och tittat på rullstensåsen, säger Maud Söderholm Häll.
Hon hoppas nu att området blir naturreservat, något som det enligt Maud Söderholm Häll finns ont om.
– Piteå är faktiskt den kommun i Norrbotten som har minst andel formellt skyddad skog. Så det är verkligen på tiden att vi får ett reservat. Vi har här i Piteå 1,6 procent skyddad skog. Riksgenomsnittet ligger på mellan fyra och fem procent.
Det som händer härnäst är att länsstyrelsen ska fortsätta utredningen av området. Man ska också försöka komma överens med markägarna om ersättning, nu när ingen avverkning får ske.
– Avverkningsstoppet gäller i tre år men vi hoppas komma överens så fort som möjligt. Meningen är ju att markägarna ska få skälig ersättning, säger Frédéric Forsmark, som förtydligar att det tillfälliga förbudet kan förlängas om en överenskommelse drar ut på tiden mer än tre år.