Backeskolans elever lär sig om gränser och trygg närhet

Att lära barn om kroppens värde och hur man säger ja och nej är en viktig del i undervisningen även i de lägre åldrarna. "Samtycke är viktigt att lära sig oavsett ålder", Therese Bengtsson, fritidspedagog på Backeskolan.

Fritidspedagogen Therese Bengtsson läser för några av barnen i årskurs tre och ett ur boken "Barnen i Kramdalen – en saga om integritet, tafsare och nättroll".

Fritidspedagogen Therese Bengtsson läser för några av barnen i årskurs tre och ett ur boken "Barnen i Kramdalen – en saga om integritet, tafsare och nättroll".

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2021-12-18 12:00

Sedan ett år tillbaka arbetar Backeskolan målmedvetet kring frågor om barns integritet och rätten till sin egen kropp.

– Man kan säga att startskottet gick i januari i fjol när all personal deltog i en digital föreläsning där Rädda barnen berättade om sitt material "Stopp! Min kropp!". Det blev en bra grund att utgå från i ämnet, berättar Therese Bengtsson som själv brunnit för dessa frågor under många år.

undefined
"Det är spännande att jobba med barnen kring dessa frågor, de är nyfikna och vetgiriga och reagerar olika på olika frågor", berättar Therese Bengtsson.

"Stopp! Min kropp!" är ett material vars syfte är att underlätta att prata med barn i olika åldrar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp. Det riktar sig både till föräldrar, till skolan och till andra "viktiga" vuxna.

– Det är ett väldigt bra material och vi arbetar nu med att införliva det i vår verksamhet. Tanken är att vi ska skriva in i vår likabehandlingsplan hur vi fortsätter arbetet från förskoleklass till årskurs tre.

undefined
Fritidspedagogen Therese Bengtsson läser för några av barnen i årskurs tre och ett ur boken "Barnen i Kramdalen – en saga om integritet, tafsare och nättroll".

Therese Bengtsson konstaterar att det är ett löpande arbete, tätt sammanvävt med skolans värdegrundsarbete.

– Det pågår ständigt, ser man någon daska någon i rumpan till exempel så tar man det givetvis där och då och pratar om att det inte är ok. Men sedan har vi tillfällen där vi arbetar mer strukturerat kring dessa frågor, berättar Therese Bengtsson och nämner som exempel barnboksveckan där man läste Barnen i Kramdalen – en saga om integritet, tafsare och nättroll.

undefined
I Stopp min kropp-materialet finns även kroppsregler på olika språk som nu sitter uppsatta på väggen i Backeskolan.

Att prata med barn om kroppen och gränser kan också hjälpa utsatta barn att berätta om någon gör något mot dem som de inte gillar eller förstår. Therese Bengtsson berättar att exempelvis så kallade dicpics även förekommer på lågstadienivå.

Hon möter också föräldrar som vill ha tips på hur de kan prata med sina barn om de här frågorna och hur de ska tänka.

– Det är till exempel inte ovanligt att vi som vuxna uppmanar våra barn att gå och ge andra en kram, men det är inte säkert att barnet vill det och det måste man acceptera. Det finns många andra sätt att säga tack och hej på, konstaterar Therese Bengtsson.

undefined
"Stopp" Min kropp!" Förstaklassarna Douglas Lindén, Charlie Eriksson, Meja Bergström och Milla Lidman har fått lära sig mer om hur man säger nej när saker inte känns rätt och att även ett "nja" är ett nej.

I Stopp min kropp-materialet finns böcker som föräldrar kan använda som utgångspunkt för att prata med sina barn om integritet och samtycke på ett lekfullt sätt. 

– Det som är okej för en person kanske inte är det för en annan, det är därför samtycke är så viktig att lära sig för alla åldrar, säger Therese Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!