Stolt vd lovordade public service-radion

Sveriges Radio (SR) är det medieföretag som åtnjuter allra störst förtroende hos allmänheten; SR ligger i topp i den årliga förtroendebarometern jämsides med Ikea. Det påpekade Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg stolt när hon på måndagen besökte Piteå.

"Public service, det är nu det avgörs" eller "Vilken roll spelar SR och public service i det nya mediasamhället?" Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg, som föreläste i Piteå på måndagen, är övertygad om att public service har framtiden för sig. Detta under förutsättning att utredaren Rose-Marie Frebran ger SR ett starkt stöd i sitt betänkande som överlämnas till regeringen den 31 maj.

"Public service, det är nu det avgörs" eller "Vilken roll spelar SR och public service i det nya mediasamhället?" Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg, som föreläste i Piteå på måndagen, är övertygad om att public service har framtiden för sig. Detta under förutsättning att utredaren Rose-Marie Frebran ger SR ett starkt stöd i sitt betänkande som överlämnas till regeringen den 31 maj.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-04-29 06:00
Kerstin Brunnberg hade inbjudits av Institutionen för musik och medier (Musikhögskolan) och höll en lunchföreläsning i Studio Acusticum som även Studieförbundet näringsliv och samhälle samt Sparbanken Nord var med och arrangerade. Under dryga timmen tilläts SR:s verkställande direktör att oavbruten sjunga publik service-radions lov.
Public service (radio och tv i allmänhetens tjänst) är en ytterst värdefull tillgång i en demokrati som Sverige, ett land som trots allt har sina klyftor - bildningsmässigt, ekonomiskt, kulturellt, socialt och så vidare, ett land där det främlingsfientliga partiet sverigedemokraterna växer, framhöll Kerstin Brunnberg, trotjänaren som väckte viss uppmärksamhet genom att i maj i fjol, vid 65 års ålder tacka ja till att leda Sveriges Radio fram till och med 2008.
Brunnberg efterträdde Peter Örn, som lämnat sin post hastigt efter ett halvt år turbulens och dålig stämning bland personalen. Sedan Kerstin Brunnberg tillträdde verkar lugnet råda i radiohuset i Stockholm.
Tuffa sparpaket
Under Peter Örns tid som verkställande direktör drevs tuffa sparpaket och omorganiseringar igenom. Fler förändringar är att vänta, för just nu utreds åter Sveriges Radio, den här gången av kristdemokraten Rose-Marie Frebran. Utredningens förslag presenteras den 31 maj.
SR och dess vd Kerstin Brunnberg är övertygade om att public service, som skapades på 1920-talet utifrån insikten att en kommersiell mediemarknad inte på egen hand förmår leverera vad ett demokratiskt samhälle behöver, har framtiden för sig.
I dagens oändliga informationsflöde är behovet större än någonsin av medier som arbetar enbart utifrån en analys av publikens behov som medborgare. "Vi ska vara landets viktigaste medieföretag och ledande kulturinstitution", säger Kerstin Brunnberg.
Emot sammanslagning
Brunnberg har sagt att det vore "otroligt dumt" att, som somliga (bland andra SVT:s förra vd Christina Jutterström) vill, slå ihop public service-bolagen Sveriges Television och Sveriges Radio (och Utbildningsradion). Hon är inte heller någon förespråkare för en skattefinansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.
- Det må låta en smula stalinistiskt, men jag tror faktiskt att finansiering med avgifter, det vill säga det system vi har i dag, är en av förutsättningarna för vårt redaktionella oberoende.
Brunnberg nämnde Holland som ett avskräckande exempel på vad som kan hända om man slopar tv-avgiften och låter finansministern bestämma över finansieringen av radio och tv i allmänhetens tjänst. Det kan vara frestande att använda dessa pengar till annan verksamhet.
Tack vare den nya tekniken når Sveriges Radio fler människor än någonsin tidigare, sade Kerstin Brunnberg. Hon nämnde att ett smalt program som Filosofiska rummet bara avlyssnas av 150 000 - 200 000 personer när det sänds i P1. Men otroligt många fler laddar ned programmet för att lyssna när det passar dem bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om