Stolt över liten del åtal
Det är inte konstigt att anmälningar kommer in, tycker polisen. En del av dem avfärdas som rent nonsens.- Men det finns alltid personer, även inom polisen, som handlar fel, säger Göran Millbert, tillförordnad länspolismästare
exakt uppdaterad på antalet anmälningar och tycker att det är svårt, om inte omöjligt, att uttala sig om det är ett trendbrott man ser. Han säger att det verkar vara slumpartat från år till år.
- Ett väldigt försvinnande litet antal anmälningar leder till åtal. För att ha våldsmonopol i landet tycker jag att det är lite. Nästan något att vara stolt över, säger Göran Millbert.
Svårt arbete
Några av de 64 anmälningar som kommit in avfärdar han som nonsens. Men han poängterar att det är oerhört svåra arbetsuppgifter man har och att många anmälningar kommer från personer som varit påverkade av alkohol.
Under fredags- och lördagskvällarna, samt storhelger som PDOL och Luleåkalaset, ingriper Norrbottenspolisen tidigare mot fyllerister och ungdomsfylla och omhändertar även sprit.
Ett relativt nytt sätt att arbeta, som Göran Millbert tror kan irritera vissa.
- Det finns alltid poliser som handlar fel. Det är oerhört viktigt för förtroendet för hela rättsväsendet att vi tar det på allvar, säger han.
Granskas väl
Han menar att det inte finns någon samhällsinstans som granskas så noga som polisen. Samtidigt kan polisen ibland gå vidare med ärendet internt, även om anmälan inte leder till något civilt åtal. Påföljder kan röra sig om minskad lön eller disciplin-ära åtgärder.
- Sen har vi också jobbat hårt här i Norrbotten med värdegrundsfrågor, med grupparbeten och seminarier för samtliga.
Bland annat Justitiekanslern har kritiserat poliser för att ljuga i rätten och under förhör för att skydda kollegor. Även det tycker Göran Millbert att man måste ta på största allvar för att säkerställa förtroendet.
- Men jag har aldrig sett något sådant fall, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!