Stöldräd drabbar Piteås bilägare

En våg av extraljusstölder har sköljt in över Piteå den senaste tiden. I sociala medier vittnar många Piteåbor om hur de blivit av med ljusramper från sina bilar. Enligt polisen Mats Lundén, brottssamordnare, är det som regel svårt att utreda dessa brott.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-01-09 15:30

En av dem som drabbats är Ulf Lindgren vid företaget Wind power service Sweden, som håller till vid Acusticum. Under julledigheten försvann extraljusen från två av deras företagsbilar.

– När vi kom tillbaka här efter jul såg vi att de var borta från två av våra bilar och så hade de börjat montera loss dem från en tredje bil, säger Ulf Lindgren.

Under natten till tisdag kom tjuvarna tillbaka och stal det tredje paret extraljus från företagsbilarna.

– Det ställer problem eftersom vi inte kan använda bilarna nu. De måste in på service, på någon bil har de brutit loss vissa platsdetaljer och även fått med sig registreringsskylten. Det hänger ut kablar. Vi behöver ju bilarna till vår verksamhet. Sen kostar det givetvis pengar, säger Ulf Lindgren.

Han berättar att företaget även drabbats av extraljusstölder tidigare.

– Det man kan försöka göra för att skydda sig är att parkera mot en vägg. Men på den här parkeringen finns inte den möjligheten, säger Lindgren.

Även hemsjukvårdens och hemtjänstens bilar har blivit av med ett flertal ledramper den senaste tiden.

Många gånger finns det helt enkelt inga spår för polisen att gå på.

– De gånger man har möjlighet att få tillbaka sina extraljus, det är om det dyker upp stöldgods i samband med en husrannsakan. Det kan vara så att vi utreder något annat brott och gör husrannsakan, och så hittar vi en massa grejer som den misstänkte har svårt att förklara vart de kommer i från, säger Mats Lundén.

Ett problem är dock att extraljusen sällan är märkta.

– Förr i tiden var det vanligt att man graverade in någon märkning, men numera är det inte så många som gör det. Man kanske planerar att sälja extraljusen längre fram, säger Lundén.

Han rekommenderar ett så kallat märk-dna, vilket ökar chansen att få tillbaka stöldgodset om det påträffas.

– Många av de här snubbarna vet vad de gör, så de gör ofta anspråk på det beslagtagna godset. Många gånger får vi lämna tillbaka det till den som är misstänkt för stölden, då vi inte kan härleda stöldgodset till någon ägare, säger Mats Lundén.

Han uppmanar emellertid alla som drabbas av stöld att göra polisanmälan.

– Det ger oss en fingervisning om vilka områden som är drabbade och vilken typ av brottslighet som förekommer i just det området. Det kan bidra till att vi ökar vår patrullering på de här platserna. Sen är polisanmälan en förutsättning för att över huvud taget ha en chans att få tillbaka extraljusen, säger han.

Mats Lundén är helt övertygad om att en del av extraljusen som stjäls till och med är stöldgods sedan tidigare.

– Ja, absolut. De stjäls för att omsättas i pengar och det är inte ovanligt att man köper extraljus hyfsat billigt via någon annons på nätet. Det man ska passa sig för om man handlar på det sättet är att själv göra sig skyldig till häleri, säger han.

Mats Lundén rekommenderar att alltid fråga efter originalkvitto på saker man köper via annons.

Han konstaterar emellertid att det är svårt att skydda sig mot stöld, om man inte har tillgång till garage.

– Alla har inte samma förutsättningar, många bor så att man är hänvisad att ha bilen på en stor parkering och då är det svårt. Man löper alltid en risk att drabbas om man har saker på bilen som folk är intresserad av, säger Mats Lundén.

– Antingen jobbar de snyggt och skruvar loss grejerna eller så rycker eller kapar de loss dem. Det finns alla de sätt. Samtidigt ska man inte behöva montera loss sina extraljus och ta med dem in för att få behålla dem. Så kan vi inte ha det, säger Mats Lundén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!