Stölder vardagsmat på vägbyggen
Stölder och sabotage är vardagsmat för landets vägarbetare. Nästan samtliga arbetsplatser drabbas regelbundet och att gärningsmännen kan gripas är mycket ovanligt. Under natten till torsdagen var det dags igen då verktyg och diesel stals ur en grävmaskin utanför Långnäs. "Jag kan lika gärna lämna maskinen upplåst", menar nu maskinens ägare.
Förbannad. Det blev Krister Karlsson när han kom till jobbet och upptäckte diesel- och verktygsstölden. Av förståeliga skäl - så sent som i midsomras hände det senast.
Foto: Jens Ökvist
Gärningsmännen, för de misstänks vara flera och väl organiserade, har tömt tanken helt på diesel och brutit upp ett låst utrymme där de kommit över en verktygslåda värd 8 000 kronor. Däremot har de inte tagit sig in i förarhytten eller saboterat maskinen i övrigt. Den här gången, får väl tilläggas. För sabotage på både vägmaskiner och skogsmaskiner är vanliga, menar entreprenörerna.
Speciell strategi
Att stölder från vägmaskiner tycks öka i omfattning är något som Krister Karlsson fått erfara. Under midsommarhelgen drabbades han senast och han skakar uppgivet på huvudet när han får frågan om vad som kan göras för att skydda sig.
- Inte mycket! Att transportera bort en grävmaskin till en säker plats efter varje arbetsdag innebär för stora kostnader och för mycket merarbete. Och jag kan ju knappast vara här och vakta om nätterna.
Men en speciell strategi har han i alla fall utarbetat.
- Jag kanske skulle lämna helt olåst i fortsättningen. Då slipper jag ju i alla fall skador på låsen ...
Dikningsarbetet längs väg 555 utanför Långnäs gör Krister Karlsson tillsammans med lastbilsföraren Tommy Lundström, som klarade sig från inbrott denna gång eftersom fordonet parkeras inomhus om nätterna.
Men han är lika frustrerad över de många stölderna som sin arbetskamrat och lika besviken över polisens sätt att arbeta.
- Det enda som händer är att vi får ett papper i brevlådan om att polisanmälan är mottagen.
- Men det är inte ovanligt med nya stölder bara dagar efter den första, så polisen borde kunna spana några nätter och ta dem på bar gärning.
Grus i maskineriet
Det är ABL/Peab som på Vägverkets uppdrag ansvarar för drift och underhåll av 110 mil väg i regionen och Bo Andree på detta företag är sedan länge trött på alla stölder. Han vet mycket väl vad tjuvarna är ute efter.
- I första hand stjäl man diesel, för att sälja vidare med stor förtjänst. I andra hand vill man åt verktyg och elektronisk utrustning från hytten. Får man inte med sig någonting alls, är det inte ovanligt att man istället saboterar och slår sönder maskiner.
Det sistnämnda hände bland annat förra året då besvikna, tomhänta gärningsmän bokstavligt talet hällde grus i maskineriet och därmed förstörde ett vägfordon.
- Det här är ett väldigt stort problem. När detta händer och arbetet står stilla kan det dessutom kosta oss upp emot 15 000 kronor i timman. Det är riktigt illa!
Bo Andree har svårt att svara på vad som kan göras för att hejda den bekymmersamma utvecklingen men har flera tips till allmänheten.
- Håll ögonen öppna och ser ni något misstänkt, skriv upp registreringnumret. Och köp absolut inte diesel som kan misstänkas vara stulen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!