Antalet reservdelsstölder från bilar har minskat under 2018 i Sverige, enligt försäkringsbolaget If.
När det gäller andra stöldmetoder ser utvecklingen däremot mer dyster ut. I takt med att bilarnas låssystem moderniserats har brottslingar tillgripit mer tekniska lösningar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen. Polisen har under flera års tid varnat för biltjuvars användande av störsändare, som blockerar kontakten mellan nyckel och fordon så att bilen inte låses när man tror att den gör det. Brottet sker vanligtvis i anslutning till stormarknader och tätt befolkade parkeringar och garage, där tjuvarna obemärkt kan länsa den olåsta bilen.
Under det senaste året har man också sett en stor ökning av så kallade reläattacker. Låssystemet gör att bilen låses upp automatiskt när nyckeln är i närheten. Med hjälp av reläsändare kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad, och sedan både öppna och köra iväg bilen.
– Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton på If.
På så vis kan tjuvarna få kontroll över bilen utan att ha satt sin fot i hushållet.
– Sedan vårvintern har vi tagit emot ett flertal anmälningar i veckan om reläattacker, säger Josefin Hamilton.