I flera år har 17 lantbruk i Infjärden planerat för en biogasanläggning nära Dusstjärn mellan Sjulnäs-Lillpite. Anläggningen är kostnadsberäknad till mellan 50-60 miljoner kronor, men hittills har ägarna till den tänkta anläggningen tvekat på grund av allt för lågt pris på energi, och att den metanreduceringsersättning regeringen lämnat med högst 20 öre per kWh betraktats som för snål.
Nu kan dock regeringens beslut på torsdagen, att höja ersättningen till högst 40 öre, bli den pusselbit som gör att investeringen blir av.
Björn Olofsson, grisbonde i Lillpite som leder projektet, säger att hittills har investeringen varit svår att räkna hem, men läget kan ändras om bönderna i Infjärden får ta del av höjningen.
– Blir ersättningen långsiktig blir kalkylen annorlunda, säger Björn Olofsson, som pekar på att höjningen motsvarar plus två kronor för varje liter biogas, och då blir det lönsamt.
Björn Olofsson uppger också att lantbruken kommer att söka bidrag hos länsstyrelsen, som kan ge 40 procent av investeringskostnaden.
– Det har nyligen kommit ut men vi ska söka. Nu har vi varit upptagna med höstbruket så vi har inte haft tid att syssla med biogasen så mycket, men nu kommer vi att ta tag i det igen, aviserar grisbonden.
Han pekar på att miljötillståndet är klart. Däremot är de 1,2 miljoner kronor länsstyrelsen betalade ut under 1,5 år slut. Pengarna gick till den projektledare som slutade vid årsskiftet.
– Så nu kör vi i styrelsen projektet, säger Björn Olofsson, som hoppas att biogasanläggningen i Infjärden kan bli verklighet.