– Kommunfullmäktige avsatte ju 750 000 kronor i budgeten för det här ändamålet, så vi håller just nu på att ta fram regler och information till föreningarna om hur det här ska gå till, säger Elisabeth Lindberg (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Piteå kommun.
Lindberg poängterar att det inte är stora föreningar som Piteå IF, som har möjlighet att söka statligt stöd, man vänder sig till i första hand:
– Nej, först och främst är det små föreningar som kanske håller på att gå i konkurs för att man har fasta kostnader men inga inkomster i coronatider, säger hon och nämner i sammanhanget exempelvis byaföreningar som står med hembygdsgårdar eller andra lokaler som de har kostnader för, trots att de inte kan bedriva någon verksamhet.
Bidragen gäller för år 2020 och betalas ut retroaktivt. Om det blir nya pengar nästa år är oklart, några regler om vilka summor föreningarna kan söka kommer dock inte att finnas. Man får söka fritt och beviljas sedan kanske en del av den sökta summan – eller inte alls.
– Det är ju inte så mycket pengar så det gäller att prioritera.
Som jämförelse kan nämnas Luleå kommun som har 3,8 miljoner kronor att fördela till sitt kultur- och fritidsliv.
Stödet infördes redan i oktober månad och förvaltningen valde att prioritera föreningar med verksamhet för barn och ungdomar. De som hade möjlighet till statligt stöd kunde inte söka stöd.