Stöd och omsorg säger nej till sparförslag

Avdelningschefen Greger Pettersson ser bara en lösning på socialtjänstens underskott. Mer pengar.

Budgetunderskott. Avdelningschefen Greger Pettersson kan inte se hur stöd och omsorg ska kunna spara in mer. "Trots vårt underskott är vi billigare än många andra kommuner", säger han.

Budgetunderskott. Avdelningschefen Greger Pettersson kan inte se hur stöd och omsorg ska kunna spara in mer. "Trots vårt underskott är vi billigare än många andra kommuner", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-12-29 20:50

Socialtjänstens växande underskott har varit en följetong under året. När nämnden hade sitt sista möte under 2017 var budgetavvikelsen till och med november 35,2 miljoner kronor. För helåret bedöms resultatet bli minus 39,8 miljoner kronor.

– Vi har en större verksamhet än vad vi har budget till. Mycket handlar om saker som vi inte kan rå över, säger socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S).

Förvaltningen försöker att spara pengar och på varje nämndsmöte presenteras olika förslag. För Greger Pettersson, avdelningschef på stöd och omsorg, är det en svår uppgift.

– I mina ögon finns inga möjligheter att vi kan påverka ett budgetunderskott på 38 miljoner, säger han.

Det senaste förslaget är att avveckla Piteå kommuns dövblindombud, en tjänst på cirka 50 procent som stöttar personer med både hörsel- och synnedsättning.

– Det ska upp till politiken. Vårt förslag från tjänstemannahåll är att vi inte ska spara den tjänsten, säger Greger Pettersson.

Stöd och omsorg har även fått i uppdrag att utreda om det går att lägga ned ”Våga vilja”, ett samarbete mellan skolan och socialtjänsten där fyra till sex ungdomar med ”betydande problematik” får behandling och undervisning på hemmaplan.

– Den första uppgiften jag har fått är att det inte skulle ge något minskat underskott utan snarare riskera att öka på kostnaden för köpta tjänster. Det är där vi går i underskott, säger Greger Pettersson.

Ett annat förslag handlar om att ta fram riktlinjer för missbruksvård samt placeringar av barn, ungdomar och vuxna. I klartext handlar det om att sänka behandlingskostnaderna.

– Vi har gjort ett färdigt utkast till riktlinjer som politiken ska ta ställning till. I korthet handlar det om att vi som tjänstemän kommer att fortsätta följa lagen, säger Greger Petterson.

Som PT tidigare berättat är det stöd och omsorg som står för i princip hela underskottet. Det handlar främst om ökade kostnader för institutionsvård och olika familjehemsplaceringar men även försörjningsstöd, personlig assistans, konsulttjänster samt migrationskostnader som inte staten står för.

– Det finns en massa saker som vi inom socialtjänsten måste göra oavsett om vi har pengar eller inte. Vi måste ut och omhänderta barn, vi måste hjälpa folk som är i missbruk, vi måste hjälpa den som krockar med en älg och blir förlamad. Vi måste hjälpa dem som hamnar i psykisk ohälsa, säger Greger Pettersson.

För att tackla underskottet ser han bara en lösning. Mer pengar i budgeten.

– Jag har jobbat i snart 30 år inom socialtjänsten i Piteå. Det har gått back varje år inom de delar jag jobbar med. Då kan man undra om det beror på mig? Nej det gör det inte, säger Greger Pettersson.

Det har nyligen gjorts en genomlysning av socialtjänsten. Den förespråker bland annat att man ska ta ett helhetsgrepp över verksamheten och sätta upp ordentliga målsättningar med arbetet de kommande åren.

– Det behövs ett ordentligt nytt grepp om socialtjänsten i Piteå. Vad har vi för förutsättningar som gör att vi skulle klara oss med så mycket mindre pengar än andra kommuner? För vi är billigare jämfört med andra. Politiken måste kunna tala om för oss hur vi ska kunna vara billigare eller avsätta de resurser som krävs, säger Greger Pettersson.

Förhoppningen är att kostnaderna för 2017 ska minska något nästa år då personalbristen åtgärdas och kostnaden för dyra konsulter minskar. Samtidigt finns andra orosmoln.

– Försäkringskassans förändrade biståndsbedömning när det gäller personlig assistens innebär att vi kommer drabbas av extrakostnader på sex miljoner kronor per år som vi inte har någon budget för.

Socialtjänsten

Socialtjänsten ansvarar för omsorg av äldre och funktionsnedsatta samt ger stöd, rådgivning och behandling till barn, ungdomar och vuxna. Med en årlig budget på drygt 800 miljoner kronor är det tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen en av de mest kostsamma förvaltningarna för Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om