Stjärnkocken gästade eleverna i köket

Tillsammans med stjärnkocken Michael Björklund lagade restaurangeleverna en trerätters lunch med tema Norrbotten. På fredagsförmiddagen var det fullt sjå i köket. "Det är skoj att få vara här med de blivande kockarna", säger han.

Stjärnkocken Michael Björklund gästade restaurang- och livsmedelsprogrammet under fredagen och lagade mat tillsammans med eleverna. I köket vill han förmedla matglädje. "Man har så förbaskat skoj när man jobbar", säger han.

Stjärnkocken Michael Björklund gästade restaurang- och livsmedelsprogrammet under fredagen och lagade mat tillsammans med eleverna. I köket vill han förmedla matglädje. "Man har så förbaskat skoj när man jobbar", säger han.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-02-09 19:00

Michael Björklund har besökt restaurang- och livsmedelsprogrammet även för två år sedan, men då stod föreläsning på schemat. Den här gången klev han in i köket tillsammans med eleverna.

– Det känns helt fantastiskt att vara här, säger han.

undefined
Stjärnkocken Michael Björklund gästade restaurang- och livsmedelsprogrammet under fredagen och lagade mat tillsammans med eleverna. I köket vill han förmedla matglädje. "Man har så förbaskat skoj när man jobbar", säger han.

I köket vill han förmedla matglädje.

– Man har så förbaskat skoj när man jobbar och man blir aldrig fullärd i ett kök, man kan hela tiden utvecklas, säger Michael Björklund.

Vad är det bästa med att laga mat?

– Det bästa är att man smakar på den och när man gör små förändringar ändras smakerna så mycket. Ju mer kunskap du har om mat desto mer börjar du uppskatta den. Det är det som är det fantastiska med den här branschen och sen är det sammanhållningen. Kök är lite som med idrott, man är ett lag och man hjälps åt, säger han.

Det var också det som fick Michael Björklund att börja laga mat en gång i tiden.

– Jag tycker att det är otroligt skojigt. Jag började i köket när jag var elva med mina föräldrar, nu är jag snart femtio och jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Jag är inte fullärd på något sätt, men man har fått lite insyn och det är skoj.

undefined
"Jag vill ha jobb efter skolan och har alltid tyckt om att laga mat så jag tänkte varför inte samla nytta och nöje", säger Wilda Kallander.
undefined
”Det är trevligt att han är här, att vi får prova något nytt och det är spännande att få höra vad han tycker”, säger Elin Öhlund, som läser andra året.

Det är färre som utbildar sig, hur ser du på framtiden?

– Det är samma trend i Finland också och det är tråkigt. När man själv gick i skolan så var det många klasser och det fanns ett iver, men det brukar gå lite i perioder och jag tror att i dagens läge så det tar det en stund innan vi kommer dit igen, säger han och fortsätter:

– Det har kanske varit att man sett att det är dålig lön, konstiga arbetstider och sådant men allt sådant håller på att arbetas med och ändras. Vi kommer sakta dit, men vi måste kämpa igenom de här tunga åren och få alla intresserade.

Han tycker att det är världens bästa jobb.

– Om du skaffar det här yrket och den här utbildningen så har du en bra grund att stå på vad du än ska jobba med i framtiden. Om du går en utbildning inom mat så är det ett yrke du kan jobba med i hela världen, säger han.

undefined
"Jag började i köket när jag var elva med mina föräldrar, nu är jag snart femtio och jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Jag är inte fullärd på något sätt, men man har fått lite insyn och det är skoj", säger Michael Björklund.

Under fredagen och lördagen ska Michael Björklund också vara gästkock på en restaurang i stan.

– Det är passande nu när jag är här att först få vara i skolan och sedan på Ångbryggeriet, det är skoj, säger han.

undefined
Till förätt serverades gravad renfilé med lingonsirap, picklade kantareller och krutonger.
undefined
Inför serveringen gjorde Michael Björklund först i ordning en förättstallrik innan det var dags för eleverna Tindra Lidström, Elin Öhlund och Mira Mannberg.
undefined
Eleverna Jonna Blomberg och Emelie Öberg.
undefined
Leo Sundberg blev inspirerad av sin mamma när han valde gymnasieprogram. "Jag blev fascinerad av hennes matlagning och hon brukade be mig att hjälpa till att laga mat. Jag tyckte att det var väldigt roligt så varför inte gå restaurang", säger han.
undefined
Mira Mannberg jobbade med de picklade kantarellerna till förrätten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!