Michael Björklund har besökt restaurang- och livsmedelsprogrammet även för två år sedan, men då stod föreläsning på schemat. Den här gången klev han in i köket tillsammans med eleverna.
– Det känns helt fantastiskt att vara här, säger han.
I köket vill han förmedla matglädje.
– Man har så förbaskat skoj när man jobbar och man blir aldrig fullärd i ett kök, man kan hela tiden utvecklas, säger Michael Björklund.
Vad är det bästa med att laga mat?
– Det bästa är att man smakar på den och när man gör små förändringar ändras smakerna så mycket. Ju mer kunskap du har om mat desto mer börjar du uppskatta den. Det är det som är det fantastiska med den här branschen och sen är det sammanhållningen. Kök är lite som med idrott, man är ett lag och man hjälps åt, säger han.
Det var också det som fick Michael Björklund att börja laga mat en gång i tiden.
– Jag tycker att det är otroligt skojigt. Jag började i köket när jag var elva med mina föräldrar, nu är jag snart femtio och jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Jag är inte fullärd på något sätt, men man har fått lite insyn och det är skoj.
Det är färre som utbildar sig, hur ser du på framtiden?
– Det är samma trend i Finland också och det är tråkigt. När man själv gick i skolan så var det många klasser och det fanns ett iver, men det brukar gå lite i perioder och jag tror att i dagens läge så det tar det en stund innan vi kommer dit igen, säger han och fortsätter:
– Det har kanske varit att man sett att det är dålig lön, konstiga arbetstider och sådant men allt sådant håller på att arbetas med och ändras. Vi kommer sakta dit, men vi måste kämpa igenom de här tunga åren och få alla intresserade.
Han tycker att det är världens bästa jobb.
– Om du skaffar det här yrket och den här utbildningen så har du en bra grund att stå på vad du än ska jobba med i framtiden. Om du går en utbildning inom mat så är det ett yrke du kan jobba med i hela världen, säger han.
Under fredagen och lördagen ska Michael Björklund också vara gästkock på en restaurang i stan.
– Det är passande nu när jag är här att först få vara i skolan och sedan på Ångbryggeriet, det är skoj, säger han.