De senaste veckorna har det pågått febril aktivitet på Strömgatan 3 när Cia Carlsson inrett sin nya salong. Nu har det lugnat ner sig och när Cia Carlsson tar emot PT:s reporter råder en harmonisk atmosfär i den vackert inredda lokalen. Efter att för några år sedan ha sålt sin salong i Amsterdam är det här som Cia Carlsson nu bland annat ska erbjuda sina kunder ett nytt koncept: The nordic treatment.
– The nordic treatment riktar sig mot den internationella kundkrets jag redan har och har byggt upp under många år. Det blir en helhetsupplevelse. Det handlar om att utveckla och ta hand om bilden kunden har av sig själv. För att hitta den bilden kommer man hit, man ser vidderna och miljöerna, och utifrån det jobbar vi med både insida och utsida. Tanken är att se sig själv från ett nytt perspektiv och se vilken sida man vill framhäva och låta ta plats även utseendemässigt. Jag kan se på en kvinnas hår om hon riktigt känner sig själv eller inte.
Jobbet som frisör har tagit Cia Carlsson ut i världen. Under åren har hon jobbat med filmstjärnor och supermodeller. Hon har blekt håret på Brad Pitt och skojat med George Clooney. Hon har stylat Kate Moss och jobbat med stora produktioner som Victoria Secret och åt legendariska modehus som Dior, Louis Vuitton och Chanel. Ändå var det i ett garage i Öjebyn som drömmen började.
– Jag började på Mauds damfrisering i Öjebyn. Min mamma hade varit hembiträde där som ung, så det var lite som familj. Jag minns att jag blev helt uppslukad. Det var en så spännande miljö. De hade skvallertidningar och det luktade permanentoljor. Jag fick skölja permanentpapper, sopa golv och vika handdukar. Jag verkligen absorberade hela den världen. Jag såg hur Maud gjorde under med kvinnorna som kom till hennes salong. De blev glada, de blev vackra och de fick vad de ville ha. Det sa klick hos mig. Än i dag är den här världen lika mysteriös för mig. Det är en fantastisk värld.
Mauds damfrisering togs sedermera över av hennes dotter Maria, en person som kom att betyda mycket för en då väldigt ung Cia Carlsson.
– Hon blev min ikon, min stora idol. Jag följde henne blint. Hon drev en väldigt bra salong och de hade bra internationella utbildningar. De hade Toni & Guy-utbildningar från London och jag hamnade verkligen i smöret i det här garaget. Jag fick direkt en kvalitetsbild av yrket.
Cia Carlsson läste Strömbacka och blev gesäll på Marias salong. Efter att ha belönats med ett stipendium åkte hon som 19-åring till London, en metropol för frisörer, modeskapare, musiker och konstnärer.
– För mig är London ett hår och fashion-mecka. Det var så hippt that it hurts. Jag hamnade i gräddan direkt och extraknäckt för Toni & Guy. Det var under tiden som musikvideorna slog igenom och jag började jobba med det. Det var mycket fashion, minns hon och fortsätter:
– Jag var en svamp, jag tog till mig allt. Jag lärde mig väldigt snabbt och det gick snabbt bra för mig. Jag gick en utbildning och sedan var man inne i branschen. Jag jobbade gratis varenda helg. Jag gav mig fasen på att jag skulle jobba med de bästa och jag gav mig aldrig, säger hon.
Det hårda jobbet gav resultat och efter att ha slutfört utbildningen i London hamnade Cia Carlsson så småningom i Los Angeles, där hon snabbt kom sig in i filmbranschen. Via kontakter landade hon ett jobb hos stjärnregissören Steven Spielberg och arbetade med många superstjärnor som Julia Roberts, George Clooney och Demi Moore.
– Jag bodde på Sunset Boulevard och Cameron Diaz serverade på mitt frukostställe. Det var en häftig tid. Det var en speciell tid, mycket brus och allt låg i luften. Det var här man lärde att sälja in sig på ett par sekunder. Det var snabba ryck, annars var möjligheten förbi och du förlorade uppdraget.
Under en modefotografering i Afrika träffade Cia Carlsson en holländare och kärlek uppstod. Så småningom flyttade hon med honom till Amsterdam, en stad som skulle bli hennes bas under en 30 år lång karriär. Här byggde hon upp sitt företag Carlsson Culture och gjorde det stort. Kärleken till Amsterdam består i högsta grad än i dag.
– Jag älskar Amsterdam. Jag flyttade dit och möttes av en konstnärlig stad mega. Det är så otroligt kulturellt. Man har alla och allting på liten yta. Och det är Europa. USA i all ära men jag tycker Europa är bra, säger hon.
Via sina kunder hittade hon snabbt en ny kundkrets bland holländska fotbollsproffs och deras sällskap.
– Jag fick lektioner i holländska av en kund som också ger lektioner till alla fotbollsspelare som kommer till Nederländerna. Zlatan, Peter Larsson, Jari Litmanen. Helt plötsligt kom jag in i gräddan bland fotbollsproffsen. De hade såklart sina fruar med sig och de bytte ju fruar hela tiden, så jag hittade min kundkrets direkt, skrattar hon.
Det sociala samspelet med kunderna har hela tiden varit en viktig ingrediens i varför Cia Carlsson dragits till frisöryrket, snarare än till mode och andra nischer inom skönhetsbranschen.
– Jag gillar kontakten med människor. Det är en speciell känsla att få ett förtroende, att vara behövd av någon och att göra någon vacker. Det är för mig, säger hon.
Många års internationellt arbete har lämnat sina spår. Cia Carlsson rör sig mellan svenska och engelska och samtalet pendlar snabbt mellan de olika språken. När hon ska beskriva sig själv är det med en blandning av perfektionism och äventyrlighet.
– Jag är ett control freak men jag är också väldigt nyfiken av mig. Follow your excitement har varit mitt motto. Ett motto som drivit mig är att “man är bara så bra som sitt sista jobb”. Ett sådant motto är ett helvete att leva med egentligen, men det har sina fördelar också. Det går inte att leva på gamla meriter.
Att vara svensk har också gett henne en skjuts.
– "I'm not perfect but I am Swedish" har varit min ”glimten i ögat-"pitch under många år. Sverige är väldigt exklusivt för många, speciellt norra Sverige, säger hon.
Efter drygt 30 år i Amsterdam kom så covid-19. Omfattande nedstängningar i Europa gjorde att tjänstesektorn åkte på stora smällan, så även hår- och modebranschen. Som ensambarn hade Cia Carlsson länge känt en önskan att vara närmare sina åldrande föräldrar i Piteå. När så pandemin slog till uppstod en möjlighet att ta en paus och ta beslutet att sälja att sälja. Flytten från de internationella scenerna hem till Piteå blev däremot upptakten till en kris för Cia Carlsson.
– Det blev en identitetskris för mig. Det blev som att jag lämnade podiet. Jag lämnade scenen. Jag skulle ta hand om mina föräldrar och sätta min dotter i skolan. Jag blev assistent till alla andra. Det var annorlunda.
Men krisen har varit övergående. Tre år efter flytten till Piteå står hennes nya salong, Cia Carlsson Hair Salon, klar att öppna. Bland produkter och möbler samsas avancerad teknik som ska lyfta upplevelsen ett snäpp över det vanliga. Bland denna teknik återfinns bland annat en italiensk hair extension-maskin som fäster löshår med ljudvågor.
– Det här är top notch, state of the art. Det är med detta som hårdrömmar skapas, säger Cia Carlsson.
Att jobba på ett etiskt sätt är något Cia Carlsson sedan länge anser vara självklart.
– Jag arbetar med veganska material och ekologiska produkter. Jag tycker det är viktigt att ta etiskt ansvar och ett samhällsansvar. Det kommer också med att bli äldre – att veta vem man är, vad man står för och stå upp för det.
Ett exempel på detta arbete hänger samman med det tidigare nämnda löshåret.
– När mina kunder använt sitt löshår i fem månader så kommer de tillbaka till mig så gör jag peruker till Little Princess Fund. Det är till för barn som fått cancer och tappat sitt hår. De får fantastiska peruker utan kostnad. We pay it forward. Det är något vi gjort i många år. Det är väldigt viktigt för mig, säger hon.
Efter 30 år som utövare och entreprenör i en tuff bransch har Cia Carlsson lärt sig mycket om hur man går tillväga för att ta sig fram i ett yrke som präglas av hög konkurrens. Nyfikenhet och social närvaro har varit starka drivkrafter för Cia Carlsson, men hennes karriär har också drivits av ambition och en vilja att slå sig fram. Om hon ska ge ett råd till unga frisörer och blivande entreprenörer så är det att vara modig och att ta de chanser som uppenbarar sig.
– In med en fot i dörren och släpp den aldrig. Bit dig fast. And be curious, säger hon.