Efter en drygt ett år gammal tvist mellan fastighetsägaren Arnold Stenman och Pite energi, har Mark- och miljödomstolen i Umeå avkunnat dom. Stenman får inga pengar för det intrång han anser energibolaget gjort på hans mark i Lillpite.
Stenmark köpte den 33 hektar stora fastigheten 1999.
10 mars förra året fick Pite energi tillstånd av lantmäteriet montera en optokabel under den befintliga kraftledningen. Det gavs inom ramen för den så kallade ledningsrätten. En kabel Stenman anser borde ha grävts ned.
– Det borde inte vara något problem eftersom jag gjort diken efter den väg jag byggt, säger han.
Stenman säger att under vintern hänger optokabeln så lågt att han kan nå den med händerna.
– Och jag är ju kort, bara 1.70, säger han.
Tvisten med energibolaget startade dock tidigare. Under 2012 flyttade Pite energi kraftledningen som hamnade 2,5 meter in på hans skogsmark
– Jag ställdes inför fullbordat faktum. Hade vi haft samråd hade vi kunna ordna upp saken, säger fastighetsägaren.
Stenman överklagade lantmäteriets beslut att ge tillstånd till optokabeln till Mark och miljödomstolen i Umeå med krav om att Pite energi skulle ersätta honom med 403 000 kronor. Av det utgör 375 000 kronor förlorade näringsintäkter. 28 000 kronor är kostnad för att flytta en ekonomibyggnad längre bort från kraftledningen.
Efter att ha ilsknat till utökade Stenman kravet till 2,88 miljoner kronor. Pite energi säger nej.
– Vilket är märkligt med tanke på det lantmäteriet sagt: Det ska ges ersättning för så kallad upplåtelse av ledningsrätt och att man kan få ersättning för det som kallas för annan skada, säger skogsägaren.
När han köpte Lillpiteskiftet byggde han en väg för att sköta skogen. Det var inte tillåtet, menar lantmäteriet. De anger i handlingarna: ”att anlägga väg i ledningsgata är inte tillåtet eller förenligt med det gällande ledningsrättbeslutet från 1992. Det kan medföra fara för såväl ledningar som för personer som vistas i området”.
– Det är konstigt. Jag fick ju tillstånd av Anders Sundström vid Pite energi att bygga vägen. Och bolaget flyttade kraftledningen in över min väg långt senare, under 2012-2013, säger Arnold Stenman.
Han ger sig inte.
– Jag kommer troligtvis att överklaga. Jag vidhåller kraven.
PT har sökt Pite energis vd Daniel Fåhraeus.