– Coronapandemin har ställt om hela vår värld. Jag är otroligt stolt och imponerad över det arbete som gjorts i verksamheter som exempelvis vård och omsorg av äldre och i skolorna. De har gjort en hjälteinsats, säger Helena Stenberg.
Hon menar att Piteåborna har visat prov på sammanhållning och engagemang i svåra tider.
– Det är en styrka. Vi ställer upp, som exempelvis initiativet med Local hero. Vi sluter upp kring Nadja Holm och röstar. Fika har anordnats till vårdpersonal. Vi värderar en levande stad, näringsliv och arrangemang, säger Helena Stenberg och får medhåll av Anders Lundkvist.
– Vi har sett stor samverkan, säger han.
Under hösten 2020 har Piteå synts och hörts en hel del i riksmedia.
– Helgerna har haft Piteå-fokus. Piteå nämns i sport- och nöjessammanhang, säger Helena Stenberg och syftar på bland annat skidsystrarna Öberg och Nadja Holm.
– De är fina ambassadörer.
Fullmäktige, kommunstyrelsen och nämnderna har precis som andra haft digitala möten under året. En budget är lagd med satsningar för 2021 och kommunen har arbetat för att stötta föreningslivet och företagsetableringar. Mycket har fått skjutas upp på grund av pandemin.
– Hade vi inte haft corona så hade flera företag etablerat sig i Piteå. Nu har det blivit fördröjningar. Men vi har sökt andra vägar för att visa Piteå. Vi har haft digitala besök från företag, säger Anders Lundkvist.
Piteå har också tillsammans med kommunerna Luleå, Boden och Kalix samt Region Norrbotten ansökt om att arrangera VM-Rally 2022.
– Det är en stor möjlighet för hela länet. Det är ett evenemang som inte liknar någonting vi haft tidigare. Det handlar om ungefär 200 miljoner tv-tittare och hundratusentals besökare på plats. Det skulle vara väldigt roligt om vi fick det, säger Anders Lundkvist som gärna ser en positiv nyhet i coronatider.
– Vi måste ha framtidstro, instämmer Helena Stenberg.
Året avslutas med festligheter. Nästa år fyller Piteå 400 år och trots en hel del ändringar i planerna på grund av de rådande omständigheterna så drar firandet igång redan den 31 december.
– Om inte smittan hade funnits så hade det blivit en större fest. Nu blir det ett digitalt event, säger Anders Lundkvist.
– De Piteåbor som vill kan coronasäkert vara med och släppa lyktor klockan fyra på nyårsafton, säger Helena Stenberg.