Stenbackens Trähus AB som bygger ekologiska villor i Hortlax har flera förlustår bakom sig. Antalet anställda har minskat från som mest 25 till 5 i dag. Bolaget har 2,3 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden varav 2 miljoner är skulder till Skatteverket.
Det pågår 11 betalningsförelägganden mot bolaget. 68 är avslutade.
– Vi jobbar kontinuerligt med utredningar för att se om de har egendomar vi kan utmäta. Vi har haft fastighetsutmätningar på gång, men fordringsägarna Profina AB och Intrum Sverige ville inte att det skulle gå igenom, säger en handläggare på Kronofogden.
Årsredovisningen för 2021 skulle ha lämnats in senast den 1 juli 2022, men upprättades först den 28 februari 2023. Förseningen har fått till följd att ägaren och styrelseledamoten Mattias Henriksson nyligen dömts till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.
– Det är jättetråkigt förstås. Men jag har inte skött det jag ska göra, så det får man acceptera. Det är bara ta sitt straff och gå vidare. Jag erkände ett strafföreläggande utan omsvep, säger Mattias Henriksson.
Hur kommer det sig att ni inte har lämnat in årsredovisningen i tid?
– Det är en komplicerad historia, men det är sammankopplat med andra bolag som vi levererar åt där man ska samredovisa projekt. Vi klarade inte av att göra det i tid på grund av för hög arbetsbelastning. Det drog ut på tiden och revisorn avgick i ett läge som var ganska känsligt. Det gjorde att vi blev ytterligare försenade.
I årsredovisningen för 2021 slår revisorn larm om flera allvarliga brister för Stenbackens Trähus. Enligt anmärkningarna finns en betydande osäkerhet om samtliga kundfodringar kommer att bli reglerade. Revisorerna uppmärksammar även att förlusten uppgick till 785 000 kronor och att bolagets kortfristiga skulder översteg omsättningstillgångarna på 1 388 000 kronor.
”Dessa förhållanden tyder på att det finns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten."
Mattias Henriksson medger att bolaget har haft en svår period och framtiden är osäker.
– Det är klart att det måste till en injektion på något sätt för att det ska vara värt att fortsätta. Jag vet inte om det kommer att ske.
Söker ni nya investerare?
– Nej, det kan jag inte säga att vi gör. Just nu är marknaden så otroligt dålig. Det finns ingen möjlighet att locka någon till att investera just nu. Nu är det lite i träda och vi avvaktar var marknaden tar vägen.
Hur hanterar ni skatteskulderna?
– Det finns en plan för det. Det handlar både om utestående kundfordringar som ska betalas in och andra kapitalinsatser som ska hjälpa till att lösa det.
Ser ni någon risk för konkurs?
– Risken finns alltid. Men det tror jag inte är aktuellt. Det känns som att vi kommer att reda ut den biten i alla fall. Sedan får vi se vad som händer med verksamheten när vi gjort det.
Revisorn anmärker även på att aktiebolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Då har styrelsen en skyldighet att genast upprätta en kontrollbalansräkning. Detta har inte skett.
– Vi hade inte vetskap om att det var ett negativt eget kapital förrän tiden som man har på sig att upprätta den hade förflutit. Det var svårt att se det på grund av den här komplicerade projektredovisningen med de andra bolagen.
Konsekvensen kan bli att styrelsen blir personligt ansvariga för bolagets skulder.
– Så är det. Det är inte kul förstås. Men det är vad det är. Reder vi ut de här skulderna, vilket jag tror, då är den risken borta för stunden.
Stenbackens äger tillsammans med Glommershus även Muna AB i Norsjö som under namnet Grönbo tillverkar ekologiska flerbostadshus. Företaget med närmare 50 anställda omsatte 117 miljoner kronor och redovisade en förlust på 28 miljoner kronor för 2021. Bolaget har 427 957 kronor i skulder till Kronofogden varav merparten är till inkassobolag. Revisorn slår larm om liknande problem som för Stenbackens och någon kontrollbalansräkning har inte upprättats.
– Muna är gamla Grönbo. Nu har vi verksamheten i bolaget Grönbo Produktion. Vi har tagit in en ny delägare och ska fortsätta driva verksamheten, säger Mattias Henriksson.
Finns det någon risk för det bolaget?
– Ingen större skulle jag vilja påstå. Det är en kärv byggmarknad i dag men vi har två stora projekt igång. Det känns bra.