Piteås gågata öppnades officiellt den 11 augusti 1961. 50 år senare firade kommunen och stenar grävdes ned för att visa att man hade "Sveriges första gågata".
Stenarna har fått medlemmar i två Facebook-grupper i Hökarängen att reagera. De anser att Piteå kör med "fake news" eftersom gågatan i Stockholmsförorten invigdes 1952 – alltså nio år innan fordonstrafik förbjöds på delar av Storgatan i Piteå.
– Det är många som påstår att de var först. Jag la ut bilden från Piteå och det drog ingång en del diskussioner, säger Hanna Dehlgard, administratör och den som skapat inlägget.
Det är inte första gången som Hökarängen försvarar sin gågata. Media i Stockholm har tidigare skrivit en artikel under rubriken ”Hökarängen i stort gågatebråk med Helsingborg och Sigtuna”.
– Hökarängsbor är ganska stolta över sitt Hökarängen, så det ligger väl ett litet uns av allvar i det. Hökarängen är inte jättestort och inte jättevälkänt, så man får ta vara på det man är känd för. Men det mesta är nog med glimten i ögat, säger Hanna Dehlgard.
Det är cirka 10 000 medlemmar i de två grupperna där gågatorna diskuteras och även utflyttade Piteåbor medverkar.
"Eftersom jag är från Piteå å bor i Hökis så har detta gågatemysterium länge förbryllat mig. Bra att du lyfter problemet", skriver en av dem i den ena Facebook-gruppen.
– Jag skrev i det första inlägget "ska vi dra upp och demonstrera", men jag tror nog faktiskt inte vi tar det så hårt, säger Hanna Dehlgard och skrattar.
En medlem i gruppen har skickat mejl till Piteå kommun och frågat vad de tänker göra med inskriptionen på stenarna. Det meddelandet har inte nått gatuchefen Micael Kemi som är ansvarig för gågatan.
– Men jag kommer inte verkställa och ta bort några stenar. Om någon vill utreda detta på ett juridiskt sätt, så är de välkomna att göra det, säger han.
Kemi anser att Piteå kommun var först och att det inte går att jämföra med Hökarängen.
– Vi har stängt av en biltrafikerad gata och gjort om den till gågata. I Hökarängen har man byggt en gågata och där har det aldrig varit biltrafik, det är skillnad på det. Annars finns det ju hur många gågator som helst i Sverige sedan städerna byggdes långt tillbaka i tiden, säger gatuchefen.