Det var i maj 2011 som politikerna i kommunfullmäktige tog beslutet att omvandla det populära ”Gläntan” till naturreservatet Sandängesstranden. Under de senaste åren har statligt stöd i olika projekt gjort att viss skötseln av reservatet har kunnat bedrivas. Som PT tidigare berättat gick bland annat Naturvårdsverket in med ett bidrag på 800 000 kronor under 2013.
– I praktiken har det varit så att vi har haft tillgång till lite olika statliga anslag. Som kommun kan man ansöka om att få ta del av lokala naturvårdspengar och det har vi gjort och sedan använt för att ställa i ordning en del grejer ute på Sandängesstranden. Men de pengarna är slut nu och då är frågan vad man ska göra? Hur ska man sköta det i fortsättningen, vilken ambitionsnivå ska vi ha och vad ska det kosta, säger Peder Ljungqvist, kommunbiolog, som konstaterar att området är populärt.
– Det är välbesökt och det känns som att vi har ganska höga krav på oss, förväntningarna är ganska höga på att vi gör det på ett bra sätt.
Driftskostnad
Kvar för att finansiera skötseln av Sandängesstranden finns i dag endast 137 000 kronor i Piteå Naturskyddsfond (som kommunfullmäktige tidigare fattat beslut om), ska användas för skötseln av Sandängesstranden.
I en utredning ”Organisation och ansvar för Sandängesstrandens naturreservat” förslås att dessa pengar skulle kunna täcka den beräknade driftskostanden för 2014 och resterande 12 000 kronor föras över till 2015.
Men under 2014 behövs ändå 358 000 kronor och under 2015 cirka 470 000 kronor för åtgärder i naturreservatet – sedan cirka 200 000 kronor per år.
Under 2014 och 2015 har det också avsatts 100 000 kronor för en parkeringsutredning.
Underhållsåtgärder
I området finns även en friluftsgård som ägs av kommunen, även här kommer det inom några år att finnas behov av underhållsåtgärder.
– I dag finns det också en del bänkar och bord och eldstäder som gör området mer tillgängligt och ger en högre kvalité för dem som besöker området också. Vad tiden lider behöver det också bytas ut och blir också en kostnad, säger Peder Ljungqvist.
Utredningen har gjorts av kommunledningskontoret och den är nu ute på remiss till olika berörda nämnder. Sedan är tanken att det ska gå vidare för beslut till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.