Statliga pengar till Norrbotniabanan

Regeringen har lovat avsätta pengar i kommande infrastrukturplan för byggandet av Norrbotniabanan. Positivt, anser Gusten Granström, vd för Norr­botniabanan AB.

Glasklar. Statsminister Stefan Löfven har lovat att Norrbotniabanan ska börja byggas innan valet.

Glasklar. Statsminister Stefan Löfven har lovat att Norrbotniabanan ska börja byggas innan valet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2017-02-02 19:00

Det är Skellefteås kommunalråd och ordförande i Norrbotniabanegruppen, Lorents Burman, som under torsdagsmorgonen gick ut i media med att han fått löfte om pengar för sträckan mellan Umeå och Skellefteå. I sammanhanget nämndes summan sex miljarder men den exakta summan är inte känd.

Byggpengarna ska hursomhelst finnas med i regeringens kommande infrastrukturplan 2018.

Gusten Granström säger att det rent allmänt känns väldigt positivt för Norrbotniabanan just nu, men han vill också sätta Burmans uttalande i perspektiv.

– Det här kalaset kommer att kosta ungefär 30 miljarder. Det kommer inte anvisas rakt upp och ner utan det kommer att komma pö om pö. Det är i skenet av det som man ska se Lorents Burmans uttalande, säger Gusten Granström.

Han menar att dialogen går framåt och att den politiska viljan för bygget är hög.

– Stefan Löfven har vid ett flertal tillfällen sagt att den ska byggas, vi har fått tydliga uttalanden från Mikael Damberg och Margot Wallström. Regeringens inställning är glasklar, säger Gusten Granström.

De utlovade pengarna ska gå till själva byggandet mellan Umeå och Skellefteå. Just hur det ska ske vet man dock inte än utan det måste redas ut.

– I dagsläget har vi inte någon uppfattning om hur upplägget kommer att se ut. Det är det jag menar med att dialogen är viktig. Vi måste klara ut hur mycket vi från regionen ska stå för. Det är ett antal frågetecken som måste rätas ut, säger Gusten Granström.

Det är inte första gången som löften om Norrbotniabanan basuneras ut i media. Björn Rosengren lovade för sexton år sedan att projektet skulle finnas med i infrastrukturplanen, men den fanns inte med.

– Det här är en tolvårsplan som man slår fast. Norrbotniabanan har en gång funnits i den här nationella planen med 3,5 miljarder avsatta, sen försvann den plötsligt. Det handlar nu om att man ska återföra den till planen, och jag utgår ifrån att det kommer bli så, säger Gusten Granström.

Kan ett regeringsskifte stoppa det?

– Planen ska komma innan nästa val. En sån här plan revideras så klart, det gör den, men revideringarna består nästan alltid i att man lägger till någonting. Men visst, det finns en politisk risk i det här, säger Gusten Granström.

Det viktiga just nu för Norrbotniabanan är att det ska ske ett principbeslut, vilket är en förutsättning för att Norrbotniabanan ska kunna söka och få pengar från EU.

– Det är full aktivitet i vår planeringsverkstad. Vi sätter fokus på Skellefteå–Luleå där vi inte har färdig finansiering. Sköter vi oss bra har vi förhoppningar om stöd från EU, regeringen och regionen, säger Gusten Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om