Under de senaste åren har kommunens vård- och omsorgsboenden fått svaga resultat i Sveriges kommuner och landstings (SKL) och Socialstyrelsens rapport "Öppna jämförelser" när det gäller vård och omsorg om de äldre.
Det handlar om dåliga betyg inom flera områden:
• Möjlighet för de äldre att komma ut
• Sociala aktiviteter
• Hänsyn till åsikter och önskemål
• Möjlighet att påverka tider
• Tillräckligt med tid
För att vända de dåliga resultaten har socialnämnden beslutat att använda sig av det statliga bidraget för "ökad bemanning inom äldreomsorgen":
Under 2015 fick Piteå kommun drygt 4 miljoner kronor – i år handlar det om drygt 8,5 miljoner kronor. Något som innebär drygt 16 nya tjänster.
Uppdraget till boendena var att resurserna skulle användas till att "öka tryggheten och skapa meningsfullhet för varje enskild omsorgstagare".
Boendena har själva sedan fått fördela resurserna, en del boenden har exempelvis tillsatt en administrativ tjänst för att avlasta undersköterskorna som på så sätt fått mer tid att lägga på de äldre.
En annan variant har varit att man anställt en person som ansvarar för aktiveringen av de äldre på boendet.
Har det här gett några effekter för äldreomsorgen?
– Det är svårt att säga exakt, för de här öppna jämförelserna kommer inte så tätt så att man får en direkt kvittens på resultatet. Men det har varit jättepositivt att kunna förstärka bemanningen och kunna hålla på med andra saker än bara omvårdnad. Så vår känsla är att det har gett goda resultat, säger Lotta Filipsson, socialchef på Piteå kommun, som menar att man haft större möjlighet att kunna prioritera olika aktiviteter på boendena, exempelvis att läsa för de äldre eller göra andra kvalitetshöjande insatser.
– Vår personal gör ett fantastiskt jobb med våra äldre, säger Lotta Filipsson.
Trots positiv återkoppling från de äldre, bedömer hon det dock ändå som svårt att säga vilka resultatförbättringar det sedan kommer att visa i Öppna jämförelser.
– Hur effekten blir beror på hur andra kommuner har satsat på äldreomsorgen. Om andra kommuner också satsar så kan vi ändå fortsätta att ligga lågt.
Regeringens satsning på en ökad bemanning inom äldreomsorgen pågår under åren 2015–2018. Under förutsättning att riksdagen beviljar medel för ändamålet avser regeringen att avsätta totalt sju miljarder kronor, varav en miljard kronor år 2015 och två miljarder kronor årligen under åren 2016–2018. Beslut om 2017 års stöd fattas i december i år.