Passiva ombud
Begravningsombuden utses av länsstyrelserna och har till uppgift att löpande granska hur de kyrkliga huvudmännen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.Många ombud företräder mycket aktivt icke-medlemmarnas intressen, konstaterar Riksrevisionen, men tillägger: "Huvuddelen av ombuden framstår dock som tämligen eller mycket passiva."
Ombuden sägs ha få eller inga kontakter med andra trossamfund och de har sällan synpunkter på hur huvudmännen sköter sig.
Även länsstyrelserna och Kammarkollegiet kritiseras för passivitet.
Utbildning
Länsstyrelserna bör ge varje ombud ett stöd i form av utbildning, men också tillfällen till erfarenhetsutbyte. Länsstyrelserna bör även överväga behovet att egna tillsynsinsatser över begravningsverksamheten, utöver den som ombuden svarar för, rekommenderar Riksrevisionen.Myndigheten konstaterar sammanfattningsvis att regeringen inte aktivt följt hur de arrangemang som riksdagen beslutat om beträffande begravningsverksamheten fungerar i praktiken. Regeringen har inte heller vidtagit åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns. Och detta bör ses mot bakgrund av att så mycket som en femtedel av befolkningen inte är medlemmar i Svenska kyrkan.
Riksrevisionen gör följande samlade bedömning:
"Riksrevisionens samlade bedömning är att de granskade arrangemangen avseende religionsfrihet och demokratisk styrning i väsentliga avseenden inte fungerar. Följden är att de som står utanför Svenska kyrkan knappast kan antas ha anledning känna förtroende för att deras intressen tas till vara."