Tanken med kampanjen är att deltagarna ska röra på sig mer än vad de gör i vanliga fall.
– Vi vet att fysisk aktivitet har stor betydelse för hälsan, säger Margareta Eriksson, folkhälsostrateg vid Region Norrbotten.
Hon säger att fysisk aktivitet minskar risken för sjukdomar som exempelvis tjocktarmscancer och bröstcancer.
– Det forskas en hel del när det gäller cancersjukdomar. Fysisk aktivitet kan inte bara förebygga, man tror också att det är en viktig del för livskvaliteten och att det kan ha betydelse för hur man svarar på behandlingen.
Motion hjälper också att minska risken för bland annat diabetes typ 2, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.
– I Norrbotten har vi ett stort problem med hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. Vi ligger högt jämfört med övriga Sverige. Om vi kan få befolkningen som rör på sig för lite att röra på sig mer gör vi stora hälsovinster, säger hon.
Hon säger att fysisk aktivitet är en av de bästa medicinerna.
– Det har egentligen inga biverkningar om man startar på ett bra sätt. Det är klart att man kan få skador om man tränar, men då handlar det ofta om elitidrott eller hårdare träning. Går man ut får hårt kan man överbelasta sig.
Förutom att förbättra konditionen ger Margareta Eriksson exempel på att fysisk aktivitet sänker blodtrycket, förbättrar blodsockret, gör att man blir gladare, sover bättre, minns bättre och får lättare att koncentrera sig. Hon beskriver det som ett allmänt välbefinnande.
Kampanjen pågår under tre perioder och den sista startar den 1 april. I länet har 580 personer deltagit hittills och majoriteten av dessa är kvinnor.
– Men det är precis lika viktigt för männen. Det är en utmaning hur vi ska lyckas locka fler norrbottniska män att delta, säger Margareta Eriksson.
Hennes tips för att komma i gång är att hitta en rolig motionsform, göra små förändringar i vardagen som gör att man rör på sig mer, sätta upp mål och att starta i det lilla för att öka successivt.
Kampanjen drivs av de fyra nordligaste regionerna/landstingen och finansieras av Regionalt cancercentrum norr.