Start i dag för ung filmfestival i Piteå

FESTIVAL. Föreläsningar, prisutdelningar, musikunderhållning och massor av kortfilmer. I dag startar första upplagan av Piteå elevfilmsfestival på Bio 3:an.

Piteå2007-05-31 00:00
Egentligen handlar det om två festivaler i en. Piteå elevfilmsfestival på torsdag för elever mellan förskole- och gymnasieåldern och länsomspännande Filmfestivalen för unga filmare på fredag, där de tävlande är upp till 22 år gamla och vars vinnare får åka till Novemberfestivalen i Trollhättan.

- Vi tänkte att när vi ändå har Peff så kan väl den andra få hänga med på dag två. Det blir lite festligare, säger projektledaren Cecilia Stavert från Cmit, Centrum för media och it i för- och grundskolan.

Djupare känsla

Hon har jobbat heltid med festivalen i en månad och sammanställt bidragen.

- Det har varit oerhört roligt att få se. Vad som slår mig är vad en man från dramatiska institutet har sagt, att det mest dokumentära är det fiktiva berättandet. I de yngre åldrarna finns inte dokumentärerna, men när de gör en fiktiv historia kan den berätta mycket om deras rädslor, vad de tänker på och lever i. Det de har att berätta är oerhört intressant, till och med de minsta.

"Med filmkameran som vapen i demokratins tjänst", är det själva rubriken?

- Det är rubriken för press-meddelandet. Att få sin röst hörd med film är tilltalande. Det ger en djupare känsla än om man bara skulle skulle säga någonting eller skriva ner det. Vissa barn har svårare att uttrycka sig i skrift och tal. De är ofta de bästa filmarna. Det är mitt jobb att åka runt och jobba med film och då har jag sett det.

218 elever medverkar med sina filmer under torsdagen. Festivalen är öppen även för föräldrar och allmänhet.

Nytt pris

Torsdagen avslutas med prisutdelning. De vinnande bidragen får ett nydesignat pris, en lokal motsvarighet till Guldbaggen, tillverkad i fyra exemplar. Musikelever från Christina-skolan kommer att underhålla under festivalen.

Under torsdagen och fredagen blir det föreläsningar med bland andra Olov Nylander som berättar om mekaniska specialeffekter på film och regissören Catti Edfeldt som berättar om sin film "Förortsungar".

- Den här filmfestivalen är startskottet för ett samarbete mellan Cmit och Dramatiska institutet i höst. Vi kommer att ha en fempoängsutbildning i det här med att jobba med film. Det handlar kanske inte så mycket om att göra film, utan mer om att se på och bearbeta film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om