Starkt stöd för SD på flera skolor

Sverigedemokraterna är näst största parti i länets skolval. På Älvåkraskolan i Älvsbyn röstade 19 procent på Åkesson.
– Det är oroväckande att ett parti som Sverigdedemokraterna får så mycket röster, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Skolchefen i Älvsbyn tycker det är oroväckande att Sverigedemorkaterna får så mycket röster. ”Man jag var inte jätteförvånad”, säger Jan-Erik Backman.

Skolchefen i Älvsbyn tycker det är oroväckande att Sverigedemorkaterna får så mycket röster. ”Man jag var inte jätteförvånad”, säger Jan-Erik Backman.

Foto: Christoffer Markström

PITEÅ2014-09-16 19:00

Det preliminära resultatet från skolvalet i Norrbotten följer länets riksdagsröster med vissa undantag: Socialdemokraterna får betydligt mindre stöd, 38,3 procent jämfört med 49 procent. Länets ungdomar är också grönare än sina vuxna motsvarigheter – Miljöpartiet får 11,1 procent jämfört med 4,8 procent i riksdagsvalet. Sverigedemokraterna blir näst största parti i skolvalet och går om Moderaterna – 13,1 procent mot 12,8 procent.

Varierat valresultat

I Piteås får Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet starkare stöd samtidigt som Sverigedemokraterna och Miljöpartiet går sämre. Knappt tio procent röstade på SD och drygt åtta procent på MP.

Flest moderatväljare, drygt 18 procent, finns på Strömbackaskolan medan Sjulnässkolan sticker ut som ett starkt vänsterfäste där partiet får 26,4 procent och fler röster än Socialdemokraterna. På Solanderskolan i Öjebyn röstade 14,84 procent på SD till skillnad mot Christinaskolan där endast 2,3 procent av högstadieeleverna valde Jimmy Åkessons parti.

På Grans Naturbruksgymnasium blev Sverigedemokraterna och Centerpartiet största partier med 25 procent vardera. Rektorn Mimmi Andersson är bekymrad över det låga valdeltagandet på 41 procent.

– Det är svårt att göra en analys när valdeltagandet är så lågt. Det blir missvisande, säger hon.

Oroväckande resultat

Sverigedemokraterna får 49 av 354 röster, totalt 13,84 procent, och blir näst största parti i skolvalet i Älvsbyns kommun efter Socialdemokraterna som får 35 procent.

Stödet för SD är störst på Älvåkraskolan med 19,5 procent medan det är lägre på Vidselsskolan och Älvsbyns gymnasium med cirka sju procent.

– Jag tycker naturligtvis det är oroväckande att ett parti som Sverigedemokraterna får så mycket röster som de får. Det känns som att det blir än viktigare att hävda demokratiuppdraget för skolan och allas rätt att vara den man är, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.

Kommer resultatet som en förvåning?

– Nej, jag var ganska förberedd på att det skulle bli de här siffrorna. Både vad gäller skolval, kommunval och riksdagsval. Med tanke på att jag har förstått att SD har ett starkt stöd i Älvsbyn bland de röstberättigade så blir det per automatik många barn som får de sympatierna.

SD-stöd i Arvidsjaur

På Fridhemsskolan röstade 44 av 161 elever, 27 procent, på Sverigedemokraterna. Partiet fick bara tolv färre röster än Socialdemokraterna.

– Det är bara att konstatera att bland de unga eleverna här hade fler röstat på Sverigedemokraterna jämfört med kommunvalet och riksdagsvalet. Vi ska göra en ordentlig analys och se vad som kan ligga bakom det, säger Leif Carlsson, rektor på Fridhemsskolan.

På Kyrkholmsskolan i Arjeplog får Alliansen fyra röster sammanlagt. Socialdemokraterna blir största parti med 19 av 52 röster och därefter kommer Sverigedemokraterna med nio röster.

FAKTA Skolvalet i Norrbotten

Det preliminära resultatet för Norrbottens län blev:

Moderaterna (12,8 %)

Centerpartiet (6,6 %)

Folkpartiet (4,5 %),

Kristdemokraterna (2,4 %),

Socialdemokraterna (38,3 %),

Vänsterpartiet (6,6 %),

Miljöpartiet (11,1 %),

Sverigedemokraterna (13,1 %),

Piratpartiet (1,2 %),

Feministiskt initiativ (2,3 %).

Övriga partier fick 1,0 %.

Resultaten är preliminära och förändringar kan ske.

350 000 elever har röstat i skolval runtom i landet. I år har intresset för att arrangera skolval varit rekordhögt. Hittills har 1574 högstadie- och gymnasieskolor rapporterat in sina resultat. Projektet Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare Ungdomsstyrelsen).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om