Samhällsbyggnadsnämnden beslutade under fredagen om riktlinjer för bebyggelsen på Övre Norrmalm där flera fastighetsägare har planer på olika förtätningar. Samråd om förslaget har skett genom digitala möten med Pitebo, BD Fastigheter och Rawi, som alla har ett stort fastighetsbestånd i området.
– Vi säger inte att barnrikehusen absolut ska vara kvar. Däremot säger vi att man ska behålla karaktären på området. Det ska inte vara slutna stadskvarter utan öppna kvarter med mycket träd, säger ordförande Brith Fäldt (V).
Riktlinjerna kommer efter att Pitebo presenterat sina planer på att riva barnrikehusen efter Djupviksgatan och bygga nya flerbostadshus med fler lägenheter. Planer som mötts av kraftig kritik från de boende i husen.
– Vi förstår att det finns ett etableringstryck, men det är viktigt att behålla karaktären på området och det historiska avtrycket, säger Brith Fäldt.
Riktlinjerna för Övre Norrmalm ska även fastställas i kommunfullmäktige.
– Det här är bara samhällsbyggnadsnämndens syn och där var vi rörande överens om att det var ett välformulerat förslag av stadsarkitekten. Sedan får vi väl se vad fullmäktige säger.
Syftet med riktlinjerna är att bevara kulturella och historiska värden i stadsmiljön och att utveckla stadskärnans attraktivitet.
– I praktiken innebär detta att om området ska utvecklas med ny eller förtätad bebyggelse, så ska det ske med stor hänsyn till områdets karaktär och historiska värden, säger Florian Steiner, stadsarkitekt.
I riktlinjerna står det bland annat att äldre byggnader ska värnas, kulturhistorisk bebyggelse som omfattas av riksintresse för kulturmiljö ska bevaras och vårdas samt att rivning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader alltid ska hanteras restriktivt.
– För att uppnå en hållbar stadsutveckling behöver vi lämna tanken att bevarande och utveckling står i motsatsförhållande till varandra. Hållbar stadsutveckling innebär att arbeta med de givna förutsättningarna samt att förvalta och vidga miljöers kapital – ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt. På så sätt blir Piteå rikare på kultur, skönhet, komplexitet och historia, säger han.
De så kallade barnrikehusen på Djupviksgatan 26, 27 och 29 är några av Pitebos äldsta hyreshus. Husen ritades av dåvarande stadsarkitekt Gottfrid Bergenudd på 1940-talet och byggdes för mindre bemedlade barnfamiljer och finansierades av statliga medel.