Stark kritik mot miljonstödet till Nolia

Svenskt näringsliv riktar kritik mot att kommunerna i Piteå och Umeå tillskjuter ytterligare miljoner till eventbolaget Nolia AB.

15 miljoner i fjol och 14 miljoner i år. Ägarstödet till krisande Nolia får stark kritik av Svenskt näringsliv. Enligt regionchefen Hans Andersson är det ett brott mot EU:s statsstödsregler. (Arkivbild)

15 miljoner i fjol och 14 miljoner i år. Ägarstödet till krisande Nolia får stark kritik av Svenskt näringsliv. Enligt regionchefen Hans Andersson är det ett brott mot EU:s statsstödsregler. (Arkivbild)

Foto: Rebecka W von Schantz

Piteå2021-03-17 21:00

I ett debattinlägg skriver Svenskt näringslivs regionchef i Norrbotten, Hans Andersson, och hans kollega i Västerbotten, Mats Andersson, att beslutat att tillskjuta ägarmiljoner till Nolia snedvrider konkurrensen gentemot privata företag.
Men om Nolia inte konkurrerar med några andra bolag utan istället tillför intäkter och fördelar till privata bolag?
– Det ena behöver inte utesluta det andra. Nolia och andra event är förstås viktiga som en arena för många företag. Samtidigt konkurrerar de med företag som bedriver en liknande verksamhet. Det är viktigt att man ser till att utvärderar om syftet kan uppnås på ett sätt som leder till mindre konkurrenspåverkan, säger Hans Andersson.

Svenskt näringsliv påpekar att redan under 2020 gick ägarna, kommunerna Piteå, Umeå och Skellefteå, in med 15 miljoner i ett aktieägartillskott på 15 miljoner. Skellefteå är nu på väg att avsluta sitt engagemang, men de kvarvarande kommunerna Piteå och Umeå avser att tillsammans gå in med ytterligare upp till 14 miljoner av skattebetalarnas pengar under 2021.
Från kommunföretagens sida är åsikten att det inte handlar om skattemedel utan om vinstmedel från bolagskoncernen?
– Det där är en vanlig missuppfattning. Offentliga medel som går in i sådan här verksamhet blir föremål för statsstödsreglerna, även om de kommer från de offentligt ägda bolagen. Huruvida de kommer från skattebetalarna eller ej spelar ingen roll, vad som är relevant är att det är pengar som det offentliga förfogar över och beslutar om, säger Hans Andersson.

Svenskt näringsliv hävdar med hänvisning till EU:s bestämmelser om statsstöd att det är olagligt att på det här sättet tillskjuta ägartillskott?
– Det som är avgörande för om detta är att betrakta som statsstöd enligt EU:s definition är huruvida kapitaltillskotten är marknadsmässiga eller ej. Med det menas om investeraren, det offentliga, investerar till villkor som en långsiktig, vinstmaximerande privat investerare skulle göra, säger Hans Andersson.
Och om inte?
– Om det offentliga investerar till villkor som understiger detta, men där man förväntar sig goda samhälleliga effekter i övrigt som en privat investerare inte bryr sig om, så är det att betrakta som statsstöd. Det offentliga behöver kunna visa på detta i förväg. I annat fall riskerar stödet vara olagligt och behöva återbetalas från stödmottagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!