– Prat leder inte till förbättringar.
Ros-Marie Ställ påpekar att redan sommaren 2017 påtalade dåvarande skyddsombudet Ida Carlzon att arbetsmiljön var mycket ansträngd och att anställda riskerade att bli sjuka.
– Det fanns och det finns en stark oro för hälsan. Problemet är att alldeles för lite händer.
Ställ säger att parterna så sent som i november 2017 var ense om att den framtagna handlingsplanens elva punkter skulle gälla och att arbetet utifrån den skulle komma igång.
– Vi var eniga om att jobba efter den, men inget hände. Så det är klart att vi står långt ifrån varandra.
Vad borde ha gjorts?
– Handlingsplanen måste tidsregleras och systematiseras. Vem ansvarar för vad och när ska det vara genomfört, säger Ros-Marie Ställ.
Tomas Nilsson säger att han kallade till möte den 24 april?
– Ja, men han vill prata om annat och verkar inte vilja kännas vi handlingsplanens olika problemområden. Det är trist, man måste kunna lita på arbetsgivaren.
Ni riktar också kritik mot att socialsekreterarna måste sitta i receptionen?
– Arbetsgivaren vill uppenbarligen ha det så, men socialsekreterarna har redan en hög arbetsbelastning. Att då lägga till en administrativ arbetsuppgift samtidigt som antalet klienter ökar känns inte särskilt klokt.
Ros-Marie Ställ hoppas att anmälningen till arbetsmiljöverket ska sätta fart på arbetsmiljöarbetet och att den väntade arbetsmiljöinspektionen innebär att punkter som behöver åtgärdas tydligt pekas ut.