Det ena bygget har nästan hunnit halvvägs. Det andra står i startgroparna. När båda står klara om si så där två år har Piteå centrum fått två nya landmärken, i princip på var sin sida av stan.
Båda fastigheterna kommer att nå höjder på cirka 60 meter. Det här ställer förstås krav på kommunens räddningstjänst om olyckan skulle vara framme.
Sex miljoner
– Vi står väl rustade, säger räddningschef Torbjörn Johansson.
Nyligen har ett alldeles nytt fordon införskaffats, en så kallad maskinstegsbil till en kostnad av sex miljoner exklusive moms.
– Den kom i månadsskiftet maj/juni, berättar Johansson.
Detta innebär att räddningstjänsten i Piteå just förfogar över tre steg- och hävarbilar.
– I slutändan kommer vi bara att ha två. Den äldsta är 22 år och den ska skeppas iväg. Den nya maskinstegbilen ska ses som en ersättare, säger Torbjörn Johansson.
Tillsammans med den hävare som räddningstjänsten förfogar över, anser Torbjörn Johansson att kommunen står sig bra rustade i händelse av bränder. Detta trots att de bara når ungefär halva de kommande höghusens höjder.
Evakuering
– Absolut. Vi ska ha klart för oss att i en stad av Piteås storlek fyller vi de krav som ställs. Våra två fordon når trettio meter upp. Sen ska vi komma ihåg att de höghus som byggs följer särskilda brandskyddskrav för trapphusen. Där kommer även att finnas så kallade brandhissar, säger räddningschefen.
De två brandfordonen når alltså 30 meter upp. De fungerar dels som bekämpningsstationer, men även som evakueringsplatser.
– Skulle de uppstå en brand i någon av de lite högre fastigheter vi har i stan, kan vi även hjälpa till att evakuera människor i korgarna, konstaterar Torbjörn Johansson.
Den nya maskinstegbilen har ännu inte använts i skarpt läge.
En av brandmännen, Johan Nordlund, öser ändå beröm över det teknisk mer avancerade fordonet.
– Hela stegkonstruktionen är både snabbare och enklare att manövrera. Den har senaste teknik vilket innebär att den är mjukare i alla rörelser, säger han.
Halvvägs
De nya räddningsfordonen är alltså till viss del anpassade för de nya landmärken som sakta men säkert håller på att växa fram i stadskärnan.
Projekt Trädkronan har hunnit närapå halvvägs. Den byggkran som finns stationerad där, har nu placerats på den plats som den kommer att finnas på för att kunna slutföra arbetet på den 15:e och högsta våningen.
I nuläget är kranhytten sannolikt den högst belägna arbetsplatsen i Piteå.
Det andra landmärket, Strömsundshuset, eller Snusdosan som byggnaden döpts till i folkmun, är ännu i sin linda. Markarbeten med att bryta upp den asfaltbeläggning som finns på själva byggytan har inletts. Likaså har all ström brutits i de motorvärmaruttag som finns på platsen. Även ett antal björkar har fällts.
Hösten 2017 beräknas 16-våningshuset stå inflyttningsklart.