Ståpaddling – något för alla: "Det är magiskt"

Anette Strömberg är inne på sin sjätte säsong med Piteå SUP i Norra hamn. Själv fastnade hon för vattensporten i London. Hon beskriver det som en känsla av frihet på vattnet. "Det är helt underbart, det är som att meditera", säger hon.

SUP, stand up paddle, innebär att man står upp på en slags surfingbräda och paddlar. Anette Strömberg, som driver Piteå SUP, tycker att ståpaddling passar alla som gillar vatten.

SUP, stand up paddle, innebär att man står upp på en slags surfingbräda och paddlar. Anette Strömberg, som driver Piteå SUP, tycker att ståpaddling passar alla som gillar vatten.

Foto: Anette Strömberg

Piteå2024-06-15 18:00

Anette Strömberg säger att hon är en entusiast.

– Jag började i London, där är det perfekt paddlingsvatten i kanalerna. Jag började paddla med en kompis där och sedan har jag fortsatt här hemma, berättar hon.

Kiosken i Norra hamn stod tom och det öppnade upp för Anette Strömberg att starta sin verksamhet med SUP-uthyrning och kafé sommaren 2019.

Intresset växte allt eftersom och under pandemin var det många som ville testa konceptet med ståpaddling i Nördfjärden.

undefined
Det var en blåsig dag när PT var på plats i Norra hamn och Nyssim Lefford hade motstånd när hon paddlade i Nördfjärden. Om det är blåsigt och vågor på vattnet ser Anette Strömberg det som ett träningspass. För den som hellre vill ha en lugnare tur rekommenderar hon att paddla på morgonen eller på kvällen.
undefined
Innan man ger sig i väg för att paddla får man en kort introduktion.

– Då var alla hemma och vi hade bra väder vad jag minns. Men sen köpte folk billiga uppblåsbara brädor och det går inte att jämföra. Ska du vara en riktigt entusiast funkar det inte, då kostar en bra uppblåsbar lika mycket som en fast. Då tycker jag att det är bättre att hyra en för att prova om det är något för mig som aktivitet och sen kan man satsa på att köpa en, säger hon.

Efter pandemin upplever hon att intresset inte varit lika stort, men om man vill prova säger hon att det inte är svårt.

– Brädan är stabil, ramlar man så är det inte på grund av att brädan tippar. I så fall ramlar man själv och det är väldigt sällan, säger hon.

undefined
Sommaren 2019 startade Anette Strömberg verksamheten och är nu inne på sin sjätte säsong. Under pandemin var det många som fick upp ögonen för vattensporten. "Då var alla hemma och vi hade bra väder", säger hon.

Anette Strömberg tycker att ståpaddling passar för alla som tycker om vatten.

– Jag hade två kvinnor i 65-årsåldern och den enas son hade sagt att det här kan du inte mamma, men de trotsade det och fixade det galant. Sen skulle jag inte släppa ut en tioåring ensam, åker man med familjen är det en sak. Egentligen är det för vem som helst, säger hon.

Mindre barn kan exempelvis åka med på brädan med flytväst.

– Men jag skulle inte rekommendera att ha en tioåring på samma sätt för då kommer du ingen vart. En del brukar ha med hunden men ska du ha maximal upplevelse, åk själv eller åk på varsin för njutningen att vara på vattnet.

undefined
"Många åker en timme första gången och då är det många som vill åka genom kanalen, men jag tycker det är bättre att åka mot Fårön eller mot golfbanan i stället", säger Anette Strömberg.

Hon själv föredrar att paddla på det lugna vattnet på kvällen och rekommenderar också att testa en tur på morgonen.

– De som vill prova kommer ofta mitt på dagen när det är soligt och varmt, men då är det mer vind. På kvällen är det lugnare.

– Sen fixar man när det är motstånd också, det är bara att man får träna lite.

Anette Strömberg tipsar om att paddla Fårön runt, en tur på omkring tre och en halv timme.

Hon tycker att känslan när man paddlar iväg är underbar.

– Det är som att meditera.

undefined
"Det är helt underbart, det är som att meditera", så beskriver Anette Strömberg känslan när man paddlar iväg.
undefined
Anette Strömberg ser det som en njutning att vara på vattnet och tycker att ståpaddling är ett bra alternativ till exempelvis kajak. "Det är frihet på ett annat sätt", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!