Stängd polisarrest kan drabba PDOL

PDOL-generalen Fredrík Nilsson uttrycker stor oro över beskedet att polisens arrest i Piteå kan vara stängd i sommar. Det innebär färre poliser på festivalområdet om de måste vakta omhändertagna personer eller köra dem till Luleå. "Det kan bli problem", säger han.

PDOL-generalen Fredrik Nilsson är orolig för att polisarresten i Piteå ska vara stängd under sommaren och att poliser ska tvingas stå vakt eller skjutsa fyllerister i stället för att finnas på festivalområdet. "Vad som helst kan hända oavsett hur mycket förarbete vi gör", säger han.

PDOL-generalen Fredrik Nilsson är orolig för att polisarresten i Piteå ska vara stängd under sommaren och att poliser ska tvingas stå vakt eller skjutsa fyllerister i stället för att finnas på festivalområdet. "Vad som helst kan hända oavsett hur mycket förarbete vi gör", säger han.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-06-06 09:00

PT har tidigare berättat om polisens problem med att hitta arrestvakter. Tjänsten har upphandlats av företaget Securus AB, men de har inte lyckats hitta personal till uppdraget. 

Konsekvensen blir att arresterna i alla kommuner utom Luleå stängs om inte Polismyndigheten själv tar över bevakningen. Det innebär att två poliser ska finnas på plats vid varje arrestlokal vilket medför färre poliser på gatorna som kan ta sig an akuta händelser.

undefined
Om anhållningscellerna på polisstationen i Piteå ska användas krävs det att två arrestvakter är i tjänst dygnet runt.

Festivaler som Piteå dansar och ler kan drabbas hårt. När det är många berusade personer i farten uppstår det ofta saker som kräver ett polisingripande och PDOL-generalen Fredrik Nilsson är kritisk.

– Jag tycker det är helt fel, det är inte polisens uppgift att bevaka fulla människor. Det får inte brista i att vi har för lite poliser i stan under en festival. Vad som helst kan hända oavsett hur mycket förarbete vi gör, säger han.

Nilsson riktar en känga mot företaget Securus som uppenbarligen inte klarar av sitt uppdrag.

– Vinner man en upphandling måste man ändå kunna ha beredskap. Det kan inte vara så svårt. Folk får ju jobb varje dag och andra företag lyckas ju fylla sina tjänster så jag tycker att det här borde man kunna lösa, säger han.

Polismyndigheten själv befarar att bristen på arrestvakter och transporter av omhändertagna till Luleå kan leda till mer fylla och brottslighet.

undefined
Överförfriskade personer kan inte omhändertas och föras till polisstationen i Piteå utan arrestvakter. Då krävs det att polispatrullen kör dem till Luleå i stället vilket tar stora resurser.

– I värsta fall kanske polispersonalen höjer ribban för att omhänderta personer. Då riskerar vi att personer som borde vara omhändertagna för att de är berusade antingen blir utsatta för brott eller begår brott, sade Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef i Pite älvdal, till PT den 26 maj.

Fredrik Nilsson är orolig för vad som kan hända om det är för få poliser på Piteå dansar och ler.

– Det kan ju hända ett allvarligt brott där våra ordningsvakter inte har befogenhet och man behöver polisresurser. Det är ett problem om polisen måste använda sin personal till att sitta arrestvakt eller skjutsa en person som är överförfriskad till Luleå, säger han.

undefined
Under förra årets Piteå dansar och ler använde polisen en mobil arrest för att få plats med alla överförfriskade personer. Gör man samma sak i år krävs det totalt fyra poliser för att övervaka alla celler. (Arkivbild)

Den mobila arrest som användes under förra årets festival måste också ha vakter. Det innebär att fyra poliser måste vikas för uppdrag som arrestvakter och nu öppnar Nilsson för ett samarbete mellan PDOL och polisen.

– Mitt medskick till polisen är att de ska kontakta Piteå dansar och ler och undersöka vad vi kan hjälpa till med. Vi har markupplåtelse i stan och vi vill se till att säkerheten hålls på högsta tänkbara nivå. Kan vi vara behjälpliga med fler ordningsvakter eller personal som kan sitta arrestvakt efter en kortare utbildning får vi helt enkelt lösa det, säger PDOL-generalen.

Han är trygg med att ordningen i öltälten kommer att vara av hög klass och att socialtjänsten kommer att hjälpa till med eventuell ungdomsfylla.

– En farhåga är att det blir för mycket överförfriskade människor på stan. Jag tänker främst på dem som är 18–25 år och kanske inte har druckit så mycket alkohol tidigare. De kan ha svårare att hantera det och då måste man ju kunna lösa det. Det är svårt för oss, vi kan inte sätta in dem på ett hotellrum direkt, säger Fredrik Nilsson och fortsätter:

– Vi har alltid eftersträvat en trygg festival och jag tycker vi har kommit långt med det. Det får inte brista på att de resurser som vi inte avlönar inte kan utföra sitt arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!