Stängd matsal del av nya trygghetsboendet

Det är två politiska beslut om kommunens äldreomsorg som stängt ute 92-årige Lars Öquist från att äta sin lunch på Källbogården.

Förändring. Källbogården står inför omfattande ombyggnationer. Bland annat kommer de huskropparna att byggas ihop (det tomma utrymmet i mitten).

Förändring. Källbogården står inför omfattande ombyggnationer. Bland annat kommer de huskropparna att byggas ihop (det tomma utrymmet i mitten).

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-09-27 18:57

Det ena är inrättandet av storköken som drivs av Måltidsservice och numera förser skolor och boenden med mat istället för att den lagas på plats.

I och med det upphörde serveringen av utomstående matgäster på äldreboendena. Källbogården har varit undantaget, men den 31 augusti gjorde personal från Måltidsservice sin sista arbetsdag i köket och därmed upphörde möjligheten för Lars Öquist att äta där.

Trygghetsboende

Det andra beslutet är ombygganden av 18 lägenheter i Källbogården till så kallade trygghetsboenden. Samtidigt ska halva ytan av nuvarande matsal göras om till en så kallad Samvaro. Resten blir dagrum för det särskilda boendets avdelning på bottenvåningen.

Projektering pågår och när den är klar blir det byggstart. Förändringarna blir omfattande, utöver det redan nämnda blir det en tillbyggnad som ska förbinda Källbogårdens huskroppar med varandra, och där kommer nya dagrum/allrum att byggas på varje våning.

Får bestämma själv

Peter Eklund, boendechef på Källbogården, förklarar att det är dessa förändringar som fått konsekvenser för de två vännernas lunchrutiner.

Han framhåller samtidigt att de boende själva bestämmer om de vill äta sin lunch i dagrum eller i sin lägenhet.

– Jag har pratat med Tore Gabrielsson och sagt att de kan fortsätta äta lunch tillsammans i Tores lägenhet om hans vän kommer med en egen matlåda.

En möjlig lösning skulle alltså vara att Lars Öquist ansöker om matservice från hemtjänsten eller en privat leverantör och tar med sig matlådan till sin väns lägenhet på Källbogården.

Två veckors varsel

Anhöriga har också möjlighet att beställa mat från Måltidsservice, så att de kan äta tillsammans i den boendes lägenhet. Men enligt reglerna måste maten beställas två veckor i förväg.

Att 92-årige Lars Öquist i dagsläget inte nyttjar någon som helst äldreomsorg från kommunen gör också att han hamnar mellan stolarna i byråkratin i detta fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om