Fler kvinnor behövs: "Man får söka lite extra"

Träindustrin är fortfarande en klart mansdominerad bransch. Många företag söker aktivt och försöker locka fler kvinnor. Men de fria mensskydden är det få som anammat.

Peter Nilsson, sågverkschef Munksunds sågverk, säger att man ständigt försöker rekrytera fler kvinnor och att man får tänka till lite extra då.

Peter Nilsson, sågverkschef Munksunds sågverk, säger att man ständigt försöker rekrytera fler kvinnor och att man får tänka till lite extra då.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2022-05-22 10:00

Peter Nilsson är chef vid Munksunds sågverk med cirka 120 anställda, 26 procent av dem är kvinnor.

– Det är en mansdominerad bransch och vi har alltid för få kvinnor anställda, säger han.

Nilsson berättar att företaget ständigt eftersträvar bredd och en bra mix vad gäller både kön och ålder. Jämnare könsfördelning är ett viktigt mål men det är heller inte bra att "alla går i pension samtidigt", som han uttrycker saken.

undefined
Chefen vid Munksunds sågverk, Peter Nilsson, är glad att det ändå går framåt och att sågen numera har kvinnor i alla roller.

– För att locka fler kvinnor räcker det inte med att annonsera, där får man söka och anstränga sig lite extra.

Han berättar att man bland annat pratat om just fria mensskydd som ett sätt, men att inga beslut har fattats än.

Nilsson konstaterar dock att det är glädjande att andelen kvinnor ökar och att man nu har kvinnor i alla roller på företaget, även ledare.

– Och när vi söker folk skriver vi ofta att vi gärna ser kvinnliga sökande, när det gäller truckförare så är kvinnor i gemen till exempel bättre på att hantera stora maskiner än vad vi män är, säger han.

undefined
Kent Johansson, vd vid Älvsbyhus, berättar att i hela koncernen arbetar 255 män och 40 kvinnor, i Älvsbyn 29 kvinnor och 135 män.

Vid Älvsbyhus, som är en stor arbetsgivare i branschen, säger vd:n Kent Johansson att företaget försöker få in fler kvinnor.

– Men några fria mensskydd, det har vi inte. Och det är fortfarande ett fysiskt tungt jobb, så det är inte så enkelt att få in kvinnor. På tjänstemannasidan har vi betydligt fler, säger han.

Statistik han plockar fram visar att det i Älvsbyenheten arbetar 105 personer på kollektivsidan, fyra av dem kvinnor, och 59 tjänstemän varav 25 kvinnor. I koncernen totalt jobbar 40 kvinnor och 255 män.

undefined
Folke Stenvall, vd Stenvalls trä, berättar att det naturligt blivit fler kvinnor i företaget. Han efterlyser dock en central överenskommelse för att införa exempelvis fria mensskydd. (Arkivbild)

Folke Stenvall, vd Stenvalls Trä i Sikfors, berättar att det där fallit sig naturligt att fler och fler kvinnor sökt sig dit, särskilt under det senaste året.

– Vi har inte gjort några särskilda insatser för att locka fler kvinnor, men i och med att vi har så många kvinnor i ledande befattningar blir det mer naturligt att söka, säger han.

Företagets statistik visar man totalt har 199 anställda, där 20 procent är kvinnor. Minst antal har produktionen men Stenvall nämner att ledningsgruppen är helt jämställd och att man har flera kvinnliga produktionschefer också.

undefined
Träindustrin är fortsatt starkt mansdominerad, men arbete pågår för att få in fler kvinnor och bland truckförare är de faktiskt i majoritet. Här Munksunds sågverk.

– Och bland truckförarna är kvinnorna i majoritet, konstaterar han.

Vad gäller de fria mensskydden efterlyser han en central överenskommelse, "då blir det lika för alla".

 PT har även sökt företrädare för Lindbäcks Bygg, men inte lyckats få kontakt med rätt person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!