"Stambanan räcker inte till för framtidens godstrafik"

Kapaciteten på stambanan slår redan i taket. Tågtrafikens ökning kräver att Norrbotniabanan byggs snarast. Det här framgår i en rapport från gods- och transportföretaget Green Cargo.

PITEÅ2008-04-21 06:37
Det handlar inte bara om samhällsekonomi.
Minst lika mycket pekar godsföretaget på miljön.
Green Cargo har sammanställt en lista över bansträckningar som företaget konstaterar måste rustas, kompletteras eller helt enkelt byggas nya, för att klara företagens krav.
Angeläget
Bland de investeringar som skulle få störst betydelse finns Norrbotniabanan.
Peter Roslund, ordförande i Norrbotniabanegruppen, konstaterar att rapporten är ytterligare ett inlägg som talar för att projektet är ytterst angeläget.
- Vi vet att det redan i dag finns en tydlig överströmning av gods till järnvägen, inte minst när det gäller gods som skeppas, säger han.
Enligt Green Cargos bedömning tål stambanan på den aktuella sträckan Vännäs till Boden, bara en femprocentig ökning innan kapaciteten slår i taket.
- Bara under de senaste fem åren har vi en ökning på järnvägssträckan med trettio procent, säger Roslund.
Gods- och transportföretaget har även skissat på scenarion med olika typer av investeringar på den befintliga stambanan.
Inom tre år
Den klarar en tioprocentig ökning med kapacitetsförstärkningar som exempelvis förbigångsspår, mötesstationer, modernare signalsystem och höjd tåghastighet.
Skulle tågtrafiken öka med tjugo procent, ja då krävs helt enkelt en ny, kustnära järnväg - Norrbotniabanan.
- Mot bakgrund att tågtrafiken hela tiden ökar, både när det gäller person- och godstrafik, vet vi att gränsen i så fall är nådd inom, låt säga tre år, kommenterar Peter Roslund.
Han delar Green Cargos bedömningar när det gäller behoven av investeringar för att möta framtiden.
- Att den kommer är jag alldeles övertygad om, men den dröjer.
Negativ
En negativ signal förra kom förra veckan när finansminister Anders Borg, m, presenterade Alliansens vårpropp.
- I den sägs ingenting när det gäller Norrbotniabanan.
Eller en hel del om man så vill.
- Ja, i den bemärkelsen att det i propositionen visar hur regeringen tar medel från järnvägsinfrastrukturen för att bekosta vägsatsningar i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Peter Roslund.
- Självklart behövs investeringar i dessa regioner också, men det känns som om vi här uppe hela tiden sätts på undantag.
I det fallet fallet är Peter Roslund kritisk mot centerpartiets hållning i frågan.
Till hösten
- Att moderaterna som är röststarkast i storstäderna har den här inställningen är liksom naturligt, men centern som säger sig vara ett landsbygdsparti har jag uppriktigt svårare att förstå, säger han.
Nästa tidpunkt att vänta något besked i frågan om satsning på Norrbotniabanan, sätter Roslund till hösten.
Det handlar då om höstpropositionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om