Hon gästade Piteå S-förenings årsmöte, inbjuden av dess ordförande Agnes Szögi. Vid sidan av de ordinarie årsmötespunkterna, stod nämligen framtiden och utvecklingsarbetat i fokus - och Stålnacke kom för att berätta hur Stadsvikens/Malmuddens S-förening burit sig åt för att locka fler och fler att engagera sig.
- För åtta år sedan var föreningen riktigt illa ute med vikande medlemsantal och liten aktivitet, nu har vi ökat medlemsantalet de senaste sju åren, berättade hon stolt för partikamraterna i Piteå.
- Vi satte oss ner och diskuterade vad vi skulle göra, vad som var viktigt och vad vi ville uppnå, och lyckades, konstaterar Stålnacke, som presenterar konceptet i fem punkter:
1) Det ska vara roligt!
- Det kan inte bara vara formella möten med en strikt dagordning, det måste vara kul också, så nu har vi två "kul-möten"- ett sommarmöte, då vi är ute och grillar och träffar folk, och en internationell julfest tillsammans med invandrarföreningarna, där vi lagar mat, sjunger, dansar och har kul.
Vidare får medlemmarna bestämma temat för två diskussionsmöten, utöver de fyra "formella" medlemsmötena.
- Vi har skapat en förening där medlemmarna tycker det är kul att gå på mötena och att vara engagerad...
2) Ung styrelse
- Vi ville ha fler unga i styrelsen, men många tvekade - och det är klart att situationen ser helt annorlunda ut för en ensamstående småbarnsförälder än för en pensionär, tänkte vi och bestämde oss för att ha en stor styrelse på 14 personer, sju ordinarie och sju ersättare.
Man kommer då man kan, behöver aldrig ha dåligt samvete för att man prioriterar ett sjukt barn, för styrelsen är ändå alltid beslutsför.
- Vi måste få de unga att engagera sig, och då måste de få plats, få höras och synas och ta ansvar direkt.
Partiet har under årens lopp förlorat många talanger. "Får de inte plats gör de nåt annat helt enkelt", säger Stålnacke och nämner Niklas Nordström som ett exempel.
3) Mentorsystem
- Men att få in de nya innebär ju att någon annan ska ut, så liite känsligt är det. Då gäller det att ta tillvara de äldre, mer erfarnas kunskaper också ... med ett mentorsystem, där de nya samtidigt får den stöttning de behöver.
Stålnacke konstaterar vidare att länet är beroende av invandrarna för att klara samhällsåtagandena i framtiden, för att få arbetskraft helt enkelt - inte minst i den offentliga sektorn.
- Äldrevården klarar vi i dag enbart på grund av invandrarna som utbildar sig via vuxenutbildningen och gör ett fantastiskt arbete där, säger hon.
4) Engagera invandrarna
Invandrarna behövs - och då måste vi givetvis få med dem i föreningslivet och politiken också, resonerar Stålnacke och nämner möten där partiet fått 15 nya medlemmar direkt, bara de nya svenskarna blir inbjudna.
Det är inte bara på nätet som kvinnor utsätts för hat, hot och kränkande påhopp.
- Även i lokalpolitiken råder olika förutsättningar för män och kvinnor, och det måste vi vara uppmärksamma på.
5) Könsfrågan
Här nämner Stålnacke spekulationerna om vem som ska ta över efter Karl Petersen, hon till exempel?
- "Men går det, hon har ju en helt annan ledarstil och helt andra kläder och..." ...har ni någon gång hört någon ifrågasätta eller kommentera Kalles kläder? Jag, som är 59 år och har varit politiskt aktiv hela livet fixar det, men de unga tjejerna - ska de behöva tåla sånt?
Fotnot: Styrelsevalen som förrättades vid Piteå S-förenings årsmöte kommer att redovisas senare.