"Ingen attack på det manliga könet"

Könsfördelningen i talarstolen mäts för att skapa en medvetenhet. "Det är ingen attack på det manliga könet", säger Maria Holmquist (V).

Ledamöterna Frida Blom (S) och Anna Bergström (V) tycker det är beklämmande att manliga politiker vill att statistiken ska upphöra.

Ledamöterna Frida Blom (S) och Anna Bergström (V) tycker det är beklämmande att manliga politiker vill att statistiken ska upphöra.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-07-08 19:00

Enligt Maria Holmquist, förste vice ordförande i kommunfullmäktige, är syftet med mätningen att skapa medvetenhet.

– Det är ingen attack på det manliga könet och det är ingen attack mot några personer. Meningen är att både kvinnor och män kan reflektera över hur det faktiskt ser ut. 

Statistiken visar att männen står för 61 procent av inläggen och kvinnorna för 39 procent. Endast vid ett tillfälle har könsfördelningen varit 50–50. Den största skillnaden som mätts är 71–29 till männens fördel.

– Inläggen från kvinnor utgör ofta en tredjedel av männens, säger Maria Holmquist.

Hur ser du på att ett antal manliga ledamöter tar så illa vid sig av att du mäter könsfördelningen?

– Jag har svårt att förstå att man blir så oerhört provocerad. Det är som att man inte vill kännas vid att det finns manliga strukturer i samhället.

Både Magnus Häggblad och Håkan Johansson ifrågasätter hur Maria Holmquist kan registrera dem som män utan att fråga dem vilken könsidentitet de har. SD-ledaren bland annat önskat att han anges som en ”rosa attackhelikopter”. 

– Det är ett förlöjligande, vilket är en känd härskarteknik, säger Maria Holmquist.

Anna Bergström (V) och Frida Blom (S) är två ledamöter i kommunfullmäktige som har reagerat kraftfullt på uttalanden från Moderaternas och Sverigedemokraternas gruppledare. 

– Jag tycker det är sorgligt att vuxna män raljerar när vi konstaterar skillnader mellan könen och säger åt oss att tiga om den här obalansen. Det här handlar inte om att peka ut någon, det är för att visa hur det ser ut. Istället för att välja att bli kränkt över siffrorna så ser jag en förbättringspotential hos mig själv, säger Anna Bergström och tillägger:

– Det är så här det ser ut i samhället i stort och Piteås högsta beslutande organ är inget undantag. Trots att vi är lika många kvinnor som män kan vi se att männen står för nästan två tredjedelar av talutrymmet.

Hon får medhåll av Frida Blom.

– Vi är uppvuxna i en kultur där pojkar och män ska ta plats och där kvinnor och flickor inte ska ta plats. Förhoppningsvis leder det här till en förändring. Vi behöver hjälpas åt att ta plats, även om många av oss fostrats i att låta bli.

Frida Blom förstår inte vad det finns att vara kränkt över. 

– Att mäta könsfördelningen görs i flera av kommunens verksamheter och det är inget konstigt att det också görs i kommunens högsta beslutande organ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!