Den rättspsykiatriska undersökningen som de båda kvinnorna fått göra visade inte på någon allvarlig psykisk störning. Åklagaren yrkade vid tingsförhandlingen på mellan nio och tolv månaders fängelse.
Personutredning
Frivården har som brukligt gjort en personutredning som blir underlag för dom. Yttrandet läses upp under rättegången. Utredarna kan i den föreslå alternativa domslut.
- Vi kan föreslå skyddstillsyn med övervakning under ett år. Under den tiden är man skyldig att ha kontakt med oss utifrån vad vi bestämt, säger Ulf Hedberg, kriminalvårdsinspektör vid Frivården och är noga med att påpeka att han inte kan kommentera enskilda ärenden.
Grunden är kontakt varannan vecka. Då pratar man kring brott, kriminalitet och övriga områden i livet där man kan behöva stöd.
Uteblir
- Om domen blir skyddstillsyn brukar den innehålla olika föreskrifter. En möjlig är kontakt med psykiatrin. Då är den dömde skyldig att gå på samtal under övervakningstiden om inte psykiatrin väljer att avsluta. Psykiatrin avgör vårdbehovet.
Om den dömde uteblir från kontakten med frivården försöker handläggaren prata till rätta men hjälper inte det efter upprepade påstötningar kallas man till övervakningsnämnden.
- Då är det upp till nämnden att avgöra påföljd. Normalt sett brukar det bli en varning för att inskärpa allvaret. Fortsätter man missköta sig skickas ärendet till åklagare som utdömer annan påföljd, alltså fängelse.
Ett annat alternativ att dömas till är samhällstjänst som även kan kombineras med skyddstillsyn. Under övervakningsåret ska man utföra ett visst antal timmar samhällstjänst. Domstolen dömer mellan 40 och 240 timmar, 40 timmar samhällstjänst motsvarar en månads fängelse. Sköter man inte samhällstjänsten blir det fängelse.
- Sen finns det ytterligare ett alternativ. Man kan dömas till villkorlig dom och samhällstjänst.