Oklart vad som händer med Estet Bild

Nedskärningarna på Strömbackaskolan är ett hårt slag mot både elever och lärare. Gymnasiechefen ser en risk att stålbadet innebär att skolan bryter mot skollagen och att anmälningarna till Skolinspektionen ökar.

Gymnasiechefen Britta Dahlén kan inte säga hur många sökande som krävs för att Estet-bild ska få startas upp höstterminen 2023. (Arkivbild)

Gymnasiechefen Britta Dahlén kan inte säga hur många sökande som krävs för att Estet-bild ska få startas upp höstterminen 2023. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-03-03 20:00

Barn- och utbildningsnämnden gick delvis emot förvaltningens sparförslag och beslutade att inriktningen Bild på Estetiska programmet ska drivas vidare under förutsättning att tillräckligt antal sökande finns till inriktningen.

Gymnasiechefen Britta Dahlén kan inte säga hur många sökande det krävs.

– Jag kan inte säga någon fastställd gräns nu. Det vet vi inte förrän man kan se hur hela organisationen blir.

Totalt skulle gymnasiet spara drygt 4 miljoner kronor under höstterminen 2023, vilket innebär det dubbla under 2024. Nedläggningen av Estet-bild skulle ge en årlig besparing på cirka 700 000 kronor. 

Pengar som Strömbackaskolan måste hitta på andra sätt om inriktningen blir kvar.

– En sak som vi behöver titta på är om det finns programinriktningar som vi inte kan starta på grund av för få sökande. När vi vet utfallet av det vet vi hur vi behöver tänka kring övriga saker som vi kan behöva dra in på.

Finns det något mer att spara på för att minska kostnaderna?

– Då skulle det nog ha funnits med i det där förslaget i så fall. Vi har en väldigt tight organisation utifrån de program vi har.

Politikerna ville inte klubba förvaltningens sparförslag i övrigt utan lämnade över beslutet till tjänstepersonerna. Britta Dahlén säger att hon aldrig varit med om det tidigare.

– Det är ett vägval som nämnden har tagit och det får jag förhålla mig till. Jag har inga kommentarer kring det.

Nedskärningarna som nu väntar innebär ett stålbad för Strömbackaskolan och i synnerhet de svagaste eleverna.

"Dessa omfördelningar är ett hårt slag mot verksamheten som sedan tidigare genomfört besparingar både inom ledning, administration, specialpedagog, nedläggningar av inriktningar samt annat i verksamheten", skriver Britta Dahlén i interbudgeten.

Socialpedagogen som ska bidra till en tryggare skolmiljö avvecklas. 

"Trots att detta har varit en väl fungerande satsning och en lyckad rekrytering, finns inte någon möjlighet att kunna behålla den typen av tjänst", skriver Britta Dahlén.

I dag finns fem elevassistenter som utgör stöd till elever med särskilda behov. En av dessa togs bort när kartläggningen av skolans behov har tagits fram, två av elevassistenterna kommer att behövas sägas upp, vilket drabbar eleverna. 

"Rektors ansvar för att säkerställa det särskilda stödet påverkas vilket både kan leda till strid mot gällande skollagstiftning och anmälningar till Skolinspektionen."

Budgeten för läromedel dras ned med 12 procent och budgeten för fortbildning minskas med 70 procent. Skolans centrala buffert avvecklas och pengar till lokaler, kulturråd, personalvård och marknadsföring bantas. Dessutom tas det bort tjänster på restaurang och livsmedelsprogrammet, idrott och stödundervisning.

Enligt Britta Dahlén kommer neddragningarna medföra en rad konsekvenser som drabbar både undervisningens kvalité samt personalens arbetsmiljö. Risken finns att eleverna är sämre rustade för både arbetsliv och vidare studier.

"Trots skenande priser på drivmedel och lärverktyg, inte minst på de praktiska programmen, minskas budgeten för denna utgiftspost vilket blir en mycket stor utmaning att klara."

Britta Dahlén säger till PT att läget är tufft. 

– Just nu måste vi prioritera att vi har lärare i klassrummen, säger Britta Dahlén.

Stora besparingar

Mellan åren 2014 och 2022 har barn- och utbildningsnämnden fått minska sina kostnader med sammanlagt cirka 120 miljoner kronor genom olika besparingsåtgärder. Detta på grund av ökat behov i verksamheterna och för att möta lagkraven och uppdrag från Skolverket men också på grund av volym- och prisökningar som nämnden inte har fått kompensation för de senaste åren.

Under 2023 måste förvaltningen spara ytterligare 10,4 miljoner kronor för att klara av verksamheten. 

Källa: Utbildningsförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!