Det råder stor brist på sjuksköterskor i länet och för att ta hand om den fullbelagda psykiatriska avdelningen i Piteå under jul- och nyårshelgen har stafettsjuksköterskor från södra Sverige flugits upp.
– Våra sjuksköterskor har jobbat mycket extra och behöver få sin julvila, säger Yvonne Ranebratt Olovsson.
PT har skrivit om den läkarkris som inträffade när chefsöverläkaren Francisco Barca slutade i oktober. Eftersom en annan psykiater fortfarande är långtidssjukskriven och en tredje har flyttat till Luleå har läget förvärrats ytterligare.
– Vi har tre hyrläkare från bemanningsföretag. Det är en dyr lösning men vi är glada att vi har fått tag i duktiga doktorer, säger Olovsson.
Ny chefsöverläkare
Francisco Barcas tjänst har ersatts av Ingela Rönnqvist från Piteå. Chefsöverläkaren arbetar 50 procent på psykiatrin och 50 procent som akutläkare.
– Hon kan kliniken och i dagsläget är det en bra lösning. Vi skulle helst vilja ha en tjänst på heltid men hon vill gärna ha de här dubbla uppdragen, säger verksamhetschefen.
ST-läkare vätnar
För att ge patienterna kontinuitet har landstinget skrivit halvårskontrakt med hyrläkarna.
– Om patienterna träffar olika läkare varje vecka blir det inte bra. De har olika teorier, bakgrund och kompetens. Det kan bli så att man ifrågasätter medicineringen och dessutom lär inte patienterna känna sin doktor. Nu har vi några som kan vara fram till sommaren och förhoppningsvis kan vi förlänga om vi behöver.
Fyra ST-läkare är under utbildning i Piteå och en till kandidat väntas i april. Det dröjer dock till 2016 innan den första blir specialist i psykiatri.
– När de börjar bli färdiga överläkare så kommer det att lätta. De har förankring i Piteå och de känns genuint intresserade att ta hand om kliniken.
"Vi är bakbundna"
Enligt Yvonne Ranebratt Olovsson blir det svårt att anställa någon i väntan på ST-läkarna.
– Vi kommer att gå ut med en annons efter nyår, men vi var ute i höstas och fick inte så många napp. Det är brist på psykiater och många läkare väljer att jobba som stafetter, då äger de rätten att bestämma när de ska vara lediga och kan tacka ja och nej till jobb, säger hon.
Verksamhetschefen beskriver hur landstingen är bakbundna till ett olyckligt system.
– Vissa landsting försöker att sätta stopp för stafettläkare men det går inte. Jämtland gjorde så under en tid men de var tvungna att krypa till korset. Man måste ha doktorer när man har patienter.