Stadshuset i Piteå totalrenoveras

Nu har renoveringen av stadshuset i Piteå tagit fart. Den totala kostnaden för den mycket stora byggnaden är beräknad till närmare 150 miljoner kronor.

Fastighetschefen Jan Ställ säger att stadshuset är över 50 år och i stort behov av totalrenovering. Bland annat kommer arbetsmiljön att förbättras för de cirka 300 som jobbar i huset och dessutom sänks energiförbrukningen kraftigt.

Fastighetschefen Jan Ställ säger att stadshuset är över 50 år och i stort behov av totalrenovering. Bland annat kommer arbetsmiljön att förbättras för de cirka 300 som jobbar i huset och dessutom sänks energiförbrukningen kraftigt.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2020-04-28 20:00

Stadshuset togs i bruk 1969 och är alltså över 50 år. Sammanlagt handlar det om 9 000 kvadratmeter uppvärmd yta och 4 500 kvadratmeter kall yta (parkeringsdelen i källarplanet).
– Husets grundkvaliteter och funktionaliteten är bra, men åldern tar ut sin rätt. Tekniken är uttjänt och det finns stora behov av en ordentlig renovering, säger Jan Ställ, chef för fastighets- och serviceförvaltningen.
En målsättning är att minska energiförbrukningen. Beräkningen är en minskning med cirka 600 000 kilowattimmar per år. En kostnadsminskning med flera hundratusen.

I huset finns det cirka 300 kontorsarbetsplatser och en del anställda upplever problem med inomhusmiljön.
– det är en del problem i vissa delar av huset. Bland annat klagomål på ventilation och värme. Luften upplevs torr. Nu ska ny ventilation med kyld tilluft installeras och det betyder mycket bättre inomhusmiljö, säger Jan Ställ.
Facit finns från etapp ett som genomfördes redan 2014-2015. Det handlar om flygel D (där bland annat socialtjänsten håller till) och enligt Ställ är man nöjd med inomhusmiljön där.

Nu fem år senare har renoveringen av resten av stadshuset tagit fart igen. Sedan i mars pågår arbetet med renoveringen av flygel C.
– Det handlar om en totalrenovering från tak till källare. Vi gör flygel för flygel.
I projektbeskrivningen står det att "Flyglarna åtgärdas i sin helhet utan deltider för att minimera påverkan för verksamheten. Tillgång till lediga ersättningslokaler måste lösas inför varje etapp".

Renoveringen omfattar bland annat nytt yttertak, nya invändiga ytskikt (golv, väggar och tak), ny ventilation med kyld tilluft, ny belysning och elsystem, nya larmsystem (brand, inbrott och trygghetslarm), nytt värmesystem med radiatorer, tillgänglighetsanpassning och stambyte.

När etapp två (flygel C) är klar i mars 2021 tar nästa etapp (flygel B) vid som beräknas vara klar våren 2022. Hela renoveringsprojektet avslutas med etapp fyra (stora entrédelen och sessionssalen samt parkeringsdäcket).
Allt beräknas vara klart 2023.
I slutänden handlar det om att skapa en arbetsmiljö som ”känns igen” på alla våningsplan och i alla flyglar.
– Det är ett stort projekt. Förutom att det är välbehövligt så känns det bra att kommunen kan hålla igång investeringstakten. Inte minst i dessa tider då pressen är stor på många företag, säger Jan Ställ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!