Stadshotellet–stort ochgrant som en kungaborg

Piteå stadshotell, vardagligt kallat Statt, och som nyligen bytt ägare, har länge spelat en central roll i stadens historia. Få institutioner i Piteå har varit så omdiskuterad, sedan byggnaden togs i bruk år 1906. En byggnad där många kända personer genom åren passerat revy.

Piteå2017-08-16 08:18

Stadshotellet var en plats med het puls, särskilt under den tid Piteå saknade större samlingslokaler, utöver Godtemplarhuset.

Den offentliga visningen av hotellet ägde rum i november 1906, vilken föregicks av en gåsmiddag dit ett hundratal ”honoratiores” inbjudits.

Den 12 februari 1907 invigdes hotellet med pompa och ståt med tal av stadsfullmäktiges ordförande Johan Håkansson, borgmästare Arvid Bergdahl och byggnadskommitténs ordförande direktör Johan August Wallgren, vilken harangerades av häradshövding Ekbom. Byggnaden är ritad av arkitekten Wiktor Åström

Stadshotellet hade eget elektricitetsverk över vilket urmakare Hjalmar Boström, Piteå, förfasade sig. Han hävdade att de som besökte elanläggningen fick fel på sina urverk. Dricksvatten togs från en närbelägen brunn och avloppsvattnet gick direkt ned i den intilliggande Sundskanalen.

Anläggningen var kostnadsberäknad till 285 000, men kostade 320 000. I hyror räknade man med att få in 14 500 kronor årligen. Utgifterna tärde hårt på de blygsamma kommunala skatteintäkterna, vilket oroade stadens ansvariga.

Stadshotellet byggdes påkostat, liknande mer en kunglig borg, och var länge den dyraste logeringen och en av de mer dominerande byggnaderna förutom kyrkan och rådhuset.

Hyresgäst under många år, i gatuplanet, var Piteå spirituosabolag, som sedan blev Systembolaget.

I stadshotellet har många personer umgåtts, i de mer än 100-åriga lokalerna. Doften, mystiken och spänningen från de olika epokerna finns inpräglade i hotellets exteriör och delar av interiören

Nöjeslivet i Piteå var länge lika med Statt, där det under de stora åren var dans och artister nästan för jämnan.

Stadshotellet byggdes förstås med en stor festvåning, som dock inte längre finns kvar. Där anordnades baler, danser och boxningsmatcher. Där framträdde teater- och revysällskap och här anordnades studentbaler.

Travtävlingarna som anordnades på södra Stadsfjärdens is avslutades alltid med festligheter i hotellet.

Från de tidiga åren kan nämnas att Sten Stensson Sten från Eslöv, John Wigforss dråpliga treaktsfars, gick över stadshotellets scen 1915, framförd av Otto Arnolds sällskap.

Teater Deurelli Sigurd Walléns lustspelssuccés Janssons frestelse, Tapto och Bröderna Östermans huskors spelades också för första gången i Piteå samma år.

Nyårsaftons- och trettondagssupéerna var omtalade.

En av världens bästa medeldistanslöpare genom tiderna, Gunder Hägg, har varit en av hotellets gäster.

Kungligheter, ministrar och dansbandsstjärnor har avlöst varandra i foajén.

När Walt Disneys film ”Silverskridskorna” spelades in utanför Bondön i slutet av 1950-talet kom filmteamet till Piteå med fem fullastade järnvägsvagnar. Inspelningsledningen bokade in sig på Stadshotellet under hela vistelsen.

Vid samma tidpunkt anordnades en pärlauktion av i Lillpite av beslagtagna pärlor. Den dyraste pärlan såldes för 525 kronor till disponenten och källarmästare Otto Åsman, innehavare av Piteå stadshotell.

Och källarmästarna har genom åren varit många. Några av dem var J-M. Larsson, Oscar Mynde, Rupert Ygberg, Erik Bloss, Edith Wallsten, Hildur Bergström, Egon Tersby och i senare tid Rolf Dahlgren och Valborg Larsson för att nämna några.

En källarmästare som lät tala om sig var Anton Johansson. Han hade 1914 gjort sig skyldig till olaga utminutering av brännvin, vilket medförde att stadshotellet för en tid blev torrlagt och även helt och hållet stängt.

För att lotsa gästerna rätt mellan våningarna annonserad hotelledningen för 100 år sedan efter en flicka som skulle passa hissen. Samma år bjöds också allmänheten in till ett möte i hotellet för att dryfta ambulansvagnsfrågan i Piteå.

1916 kom det till Piteå stads kyrkoråds kännedom att en fransk dansös skulle uppträda i stadshotellet. Då damen ifråga brukade utföra dansprestationer i naket tillstånd reagerade kyrkorådet med hänsyn till att dylikt uppträdande ansågs vara mot sedlighetens sårande. Enhälligt beslutat kyrkorådet hemställa hos magistraten i Piteå att avslå dansösens framträdanden.

Nämnas kan att den franska dansösen under livlig tillslutning från publikens sida uppträtt i Luleå, Boden och Malmfälten.

Många män och kvinnor har mötts i stadshotellet, med eller utan dans. Och här har säkerligen tillverkats en och annan ny invånare av de som efter dansen stannade kvar på något av hotellrummen över natten.

På danskvällarna under senare år satt Henry Åström vid pianot med Gösta Markström på fiol och Arne Andersson på bas.

Här har under åren gjorts affärer och viktiga uppgörelser. Här har representanter för olika företag anordnat uppackningar för sina affärskunder.

Och här har också de närmaste samlats efter begravningen till minnesstunder.

Tidningsannonserna berättar om storslagna mannekänguppvisningar anordnade av bland annat modehuset Estella och Bloms. Hillevi Rombin, Fröken Sverige och sedan Miss Universum är en av många kända mannekänger som visat upp plaggen.

1952 firade Piteå flickscoutkår 25 år och fick då besök av riksflickscoutchefen grevinnan Estelle Bernadotte af Wisborg. Jubileet avslutades i stadshotellet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om