På vinets dag, där Vincent har namnsdag (vinodlingens skyddshelgon) fick personalen på Piteå stadshotell motta diplomet av Erik Grödahl, ordförande för Munskänkarna i Piteå och vice ordförande för Munskänkarna i Sverige.
Han säger att syftet med utmärkelsen är att få folk att dricka mindre men bättre.
Uppfyller kraven
– Det är glädjande för Munskänkarna att få dela ut den här utmärkelsen till Piteå stadshotell. De uppfyller med råge de krav som ställs för att få de två "druvklasar" av maximalt fyra man nu har fått, säger Erik Grödahl.
För att få utmärkelsen ska vissa kriterier vara uppfyllda såsom prisnivå (en lägre prisnivå ger högre poäng), att man har många olika viner på glas (man ska alltså kunna beställa ett glas av ett vin istället för en hel flaska), ett brett sortiment, bra balans mellan rött, vitt, starkt och sött vin, att det finns rätt glas till de olika vinerna, att personalen har bra utbildning och goda kunskaper och att beskrivningen av vinerna är bra.
Hotellchefen Johanna Lundström och restaurangchefen Minna Westin siktar nu på att erövra en tredje vinklase, något som bara en krog i länet har sedan tidigare, CG:s i Luleå.
Utöka utbudet
För att lyckas med detta krävs bland annat ett ännu större utbud av viner på glas och att prisbilden sänks något.
– Vi strävar hela tiden efter att bli bättre. Vi jobbar mycket med att matcha mat och vin och ha en meny som gör vinet rättvisa. Vi satsar också på att ha en välutbildad personal som ger bra information till gästen. Vi försöker även vara lyhörda för vad folk efterfrågar och följa det, säger Johanna Lundström.