Stadsarkitekten om Piteå centrum: "Vi är i ett dilemma"

Piteå kommuns stadsarkitekt Florian Steiner anser att Piteå centrum måste utökas då det i dag är trångt på Häggholmen. "Här inne kvävs det och annars blir det som Manhattan", säger han.

Piteå kommuns stadsarkitekt Florian Steiner anser att Piteå centrum behöver vidgas då det i dag är trångt på Häggholmen.

Piteå kommuns stadsarkitekt Florian Steiner anser att Piteå centrum behöver vidgas då det i dag är trångt på Häggholmen.

Foto: Emil Larsson

Piteå2024-05-19 18:30

För att det ska kunna bli fler större bostadsprojekt behöver centrala stan utvidgas, enligt stadsarkitekten Florian Steiner.

– Vi är i ett dilemma som det är idag. Det är här i centrum på Häggholmen som det är intressant att bygga, men det är ganska trångt redan i dag. Vi måste utöka centrum och förståelsen för vad centrala stan är måste växa. Vi har påbörjat det nu då kvarteret Rönnen är planlagt och som väntar på att Norrmalmskolan kan flyttas. Sedan har vi hela Västermalm med bangården som naturligtvis är beroende av Norrbotniabanan och som ligger lite längre bort. På Norrstrand finns det också möjligheter, men det är också där som stan behöver växa. Här inne kvävs det och annars blir det som Manhattan, säger han.

Florian Steiner tycker att det är viktigt att stan kan utvecklas, men han menar samtidigt att det är en balansering mellan olika värden.

– Tar man Strömlida-sidan vid Nördfjärden som ett exempel finns det ju en grönyta som används, och då måste man kartlägga hur kan det här ske utan att vi stänger ute allmänheten. Det finns många lösningar, och därför kan man aldrig säga att det inte går, säger Florian Steiner och fortsätter:

– Sedan har vi ett strandskydd där som är ganska omfattande och som man måste titta på. Komplexiteten är hög och ju tätare sammanhang du har desto större komplexitet blir det. Det är därför planering finns för att kartlägga dessa frågor och intressen. Sedan måste avvägningar göras mot olika värden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!