Missnöjet växer bland städarna

Missnöjet jäser bland Piteå kommuns städpersonal. De vägrar godta att de som yrkesgrupp än en gång prioriteras bort av arbetsgivaren.

Städerskorna Carola Lindberg, Malin Edin och Marita Nilsson är trötta på att bli sidsteppade. De känner att de gjort en stor insats under pandemin och kräver samma lönepåslag som de grupper Piteå kommun valt att prioritera.

Städerskorna Carola Lindberg, Malin Edin och Marita Nilsson är trötta på att bli sidsteppade. De känner att de gjort en stor insats under pandemin och kräver samma lönepåslag som de grupper Piteå kommun valt att prioritera.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2022-01-03 20:00

– För ett par år sedan lovade arbetsgivaren att vi skulle få ett extra påslag. Vi fick en hundralapp. Det var som ett hån och nu detta, säger Monica Lundgren, städerska och fackligt skyddsombud.

Känner ni er bortprioriterade?

– Ja, det gör vi. Det är inte bara nu. Vi kommer aldrig i fråga, trots att vi gått de utbildningar och kurser som finns, men det räknas inte. Vi kan inte jobba hemifrån och om vi inte gjorde vårt jobb skulle det snabbt bli kaos. Vi är väldigt besvikna, säger Lundgren.

Hon har skrivit under det debattinlägg som var publicerat i PT i måndagstidningen, men det är städerskan Malin Edin som skrivit inlägget.

– Jag kände att vi måste höja våra röster. Vi kommer alltid sen, sist eller aldrig, men det är inte rätt läge att glömma bort oss nu. Under de här pandeminåren har vi städat och slitit med ökad arbetsbelastning. Hela tiden med en oro för att själva bli smittade, säger Malin Edin.

Hon berättar att stödet från cheferna varit bra när städverksamheten blixtsnabbt fick ställa om för att möta de nya utmaningarna under pandemin.

– Vi kan inte städa bort pandemin, men vi har gjort vårt yttersta för att minska risken för smittspridning. Det kan handla om att städa på tider när det är mindre folk i rörelse och att följa alla riktlinjer som hela tiden ändrats, säger Malin Edin.

Har ni haft någon kontakt med Kommunals ledning?

– Nej, det har vi inte, men som det är nu känns det som om facket rycker på axlarna.

Elisabeth Caesar är enhetschef inom Piteå kommuns städverksamhet. Hon förstår den frustration som finns.

– Jag håller med dem och tycker inte att argumenten för att ge dem mindre i lönepåslag än andra grupper håller. De står i fronten och har haft det jäkligt tufft. Under pandemin har arbetsbelastningen ökat och flera är slitna.

Carola Berggren, ordförande för Kommunal i Piteå, poängterar att ingenting är klart.

– Jag förstår att städpersonalen är upprörda, men vi tänker inte lämna dem i sticket. Målet är att de ska få lika mycket som alla andra. Det gäller inte bara städ utan även andra personalgrupper.

Men har inte Kommunal sagt "ja" till en större satsning på utbildad personal?

– Ja, men ur ett brett perspektiv. Det är många som har utbildat sig i sitt yrke. Däremot ser vi bekymret med att så få vill utbilda sig till undersköterska. Det är en stor utmaning att lösa, säger Carola Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!