Videon är inte längre tillgänglig
Det blåser ordentligt ute på isen på Svensbyfjärden dit Hans Hansson, ordförande för Bothnialoppet och Thomas Lindkvist, ideellt engagerad, tagit sig ut med skoter på morgonen.
De är ute och borrar för att kontrollera istjockleken, inte för att det finns någon risk för att isen inte skulle hålla för skidåkarna. Men för att den ska kunna bära upp pistmaskinen som ska dra spår och skatepist till Bothnialoppet.
– Kolla, här kommer jag inte ens igenom med borren, säger Hans Hansson och konstaterar att tjockleken är minst 40 centimeter (helst bör isen överlag vara cirka 35 centimeter tjock).
Förutsättningarna ser med andra ord riktigt bra ut inför Bothnialoppet 2017 som anordnas längs Piteälven på lördagen den 11 mars.
Det handlar om ett långlopp på isen på skidor i fri stil (skate/klassiskt) och den som vill delta kan välja mellan en tävlingsklass för damer och herrar på 60 kilometer, eller en motionsklass utom tävlan på 22 kilometer. Längst banan blir det tre servicestationer.
Varför ska man vara med i det här loppet?
– Det är förstås en sporre för folk att träna och så hoppas vi på en riktig folkfest, säger Hans Hansson som tror att många också lockas av att just åka skidor ute på isen – en klart annorlunda upplevelse.
Tidigare har även draghund och Fat Bike ingått i Bothnialoppet, men i år blir det ett renodlat skidlopp.
– Vi hade gärna haft både draghund och cyklisterna med också, men de har sagt att de inte har styrkan att vara med i år, säger Hans Hansson.
Bothnialoppet var från början ett långlopp på skridskor på isen mellan Luleå och Piteå, men återuppstod för fyra år sedan ett skidlopp. Efter tre års paus på grund av bland annat väderproblem (se faktarutan) är nu tävlingen tillbaka igen, men i år alltså endast i Piteå skärgård
Detta då större delen av sträckan Luleå–Trundön brottas med ständiga flödvatten vilket ställt till problem för arrangörerna.
Arrangörerna har istället lagt en bansträckning med start och mål på isen nedanför Lindbäcksstadion – på Svensbyfjärden, förbi Hemlunda, mot Storstrand och hela vägen till Arnemark innan man vänder för att åka tillbaka på Långnäs-sidan på Svensbyfjärden igen och tillbaka mot målgången på isen nedanför Lindbäcksstadion.
Den som åker 22 kilometer åker längst Piteälven upp till Bölebron, vänder där åker tillbaka till stadion igen.
Målsättningen är 300 deltagare, men gärna 500.
– Men en längre målsättning är att kunna ha ett årligt arrangemang med 1 000 deltagare, säger Hans Hansson som vars vision är ett långlopp som även skulle gå igenom centrala Piteå, något som skulle locka mer publik.
Men nu ligger allt fokus på årets lopp:
Han och Thomas Lindkvist har haft bråda dagar med att vara ute och borra och sätta upp ruskor för att märka ut bansträckningen.
– Vi kommer att vara ute en del nu, men sedan när det närmar sig tävlingen blir det mer förstås ännu mer intensivt, säger Hans Hansson som liksom Thomas vill passa på att ge en eloge till skoterfolket som alltid varit bra på att respektera banan och inte köra just där.
– Vi hoppas att det blir lika bra i år, säger Thomas Lindkvist.
Finns risken att loppet ställs in igen?
– Har man med naturen att göra så kan man aldrig lova någonting, men förutsättningarna har aldrig sett så bra ut som i år, säger Hans Hansson.