SSAB släpper inte sina kärnkraftsaktier

Förvärvet av finska stålföretaget Rautaruukki gav SSAB tre procent av aktierna i kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Den svenska ståljätten kommer inte att avbryta investeringen.– Det här är en del av affären, säger Marie Elfstrand, chef för mediekontakter på SSAB.

"Vi har inte för avsikt att ändra det som det ser ut nu, säger Marie Elfstrand", chef för mediekontakter på SSAB, om delägarskapet i kärnkraftsbolaget Fennovoima.

"Vi har inte för avsikt att ändra det som det ser ut nu, säger Marie Elfstrand", chef för mediekontakter på SSAB, om delägarskapet i kärnkraftsbolaget Fennovoima.

Foto: @Magnus Fond

PITEÅ2014-10-14 08:40

Affären blev klar i augusti. 1,4 miljarder kronor per år ska sparas och fem procent av de anställda får gå när SSAB köper konkurrenten Rautaruukki.

Rautaruuki ägde cirka tre procent av aktierna i bolaget Fennovoima som planerar att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. Förvärvet innebär att SSAB säkrar 40 Megawattimmar el till sina finska anläggningar om kärnkraftverket står klart år 2024 som det är tänkt. Enligt ett pressmeddelande från Rautaruuki i februari 2014 handlar investeringen om 600 miljoner kronor under en tioårsperiod.

– Alla deras åtaganden inklusive det här ingick i köpet, säger Marie Elfstrand.

Pålitlig elförsörjning

PT har skrivit om att svenska bolag som EON och Boliden har dragit sig ur reaktorn som ska byggas av ryska staten. Vid SSAB finns inga planer på att sälja aktieinnehavet.

– Som en stor elkonsument är vi beroende av en stabil, säker, kostnadseffektiv och pålitlig elförsörjning både idag och framöver. Vi tittar på alla olika typer av elförsörjning och planen som vi har idag kvarstår och vi har för tillfället inga avsikter att ändra på något där, säger Marie Elfstrand.

Finns det några tankar på att gå in med mer pengar?

– Vi har en plan med de 3,1 procenten och det är den planen som gäller just nu.

Känns det kontroversiellt för SSAB att vara delägare i ett kärnkraftsbolag?

– Som jag sa så behöver vi titta på olika typer av energikällor. Vi jobbar inom olika områden också men det här är ett alternativ som är aktuellt.

Hur ser ni på kritiken från kommuner längs Norrlandskusten som är oroliga för vad det kan innebära med ett kärnkraftverk 15 mil från dem?

– Vi har en pågående dialog och exakt vilka diskussioner vi har tror jag inte att jag kan gå in på tyvärr.

Det finns en linje i både Sverige och övriga Europa att stänga ned kärnkraftsreaktor och satsa på förnyelsebara energikällor. Kan ni känna att inblandningen i Fennovoima går stick i stäv med den utvecklingen?

– Vi har haft den här nya organisationen i 1,5 månad knappt. Det här är en del i affären och det är så här det ser ut idag, säger Marie Elfstrand.

Kärnkraftsprojektet

För att säkerställa sin energiförsörjning bildade flera finska industriföretag bolaget Fennovoima med avsikt att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil öster om Sverige i höjd med Skellefteå. I december 2013 blev det klart att Rosatom, som ägs av ryska staten, kommer att leverera tryckvattenreaktorn med en effekt på 1 200 MW. Det ryska bolaget tog över EON:s andel och äger nu 34 procent av projektet. Näst största ägaren är Outokumpu med 12,5 procent av aktierna.

Finlands regering beslutade den 18 september att bevilja Fennovoima det kompletterande principbeslut för kärnkraftverket Hanhikivi som företaget ansökt om. Tio ministrar var för och sju emot. Två ministrar från De gröna lämnade regeringen i protest. Frågan går nu vidare till den finska riksdagen.

Det nya kärnkraftsverket i Pyhäjoki blir Finlands sjätte planerade reaktor och planeras stå klart år 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om