SSAB-chef brottsmisstänkt efter tjärolyckan

En chef på SSAB i Luleå är delgiven misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död efter att två Pitebor omkom i tjärtanksolyckan på Koksverket.– Vi har hittat den person som vi tycker ska bära ansvaret, säger miljöåklagaren Christer Forssman.

”Jag bedömer att det har begåtts ett arbetsmiljöbrott”, säger miljöåklagaren Christer Forssman. En chef på SSAB är delgiven misstanke om brott och bolagen riskerar företagsbot. (Arkivbild)

”Jag bedömer att det har begåtts ett arbetsmiljöbrott”, säger miljöåklagaren Christer Forssman. En chef på SSAB är delgiven misstanke om brott och bolagen riskerar företagsbot. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-02-26 18:15

Tord Öberg, 64, och Torgny Bergdahl, 60, från Piteå, dränktes i tjära under arbetet med att tömma en cistern på Koksverket.

Brottsutredningen närmar sig slutet och en chef på SSAB i Luleå är delgiven misstanke om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Den här personen befinner sig på en sådan befattning i bolaget att jag anser att han har ett ansvar för arbetsmiljöarbetet och det är på den nivån det har brustit i organisationen, säger Christer Forssman, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Hur ställer sig chefen till anklagelserna?

– Det vill jag inte kommentera.

Kan fler personer bli misstänkta för brott?

– Inte som det ser ut nu. Min uppfattning är att vi har hittat den person som vi tycker ska bära ansvaret och jag kan inte se att några andra har varit oaktsamma i ett sådant avseende att de kan bära straffrättsligt ansvar.

Ivab frias

De omkomnas arbetsgivare, underentreprenören Infjärdens värme AB, ser ut att gå fria.

– Jag kan inte visa att någon inom Ivab har brustit på ett sådant sätt att man kan göra gällande att de har orsakat de här personernas död. Då finns inte heller någon grund att lägga ansvar på bolaget heller.

Inget åtalsbeslut

Något beslut om åtal har ännu inte fattats och enligt Christer Forssman ser det ut att dröja fram till mitten av april. SSAB, som kan bli ålagda att betala företagsbot, håller på att gå igenom den omfattande utredningen.

– Personen som är delgiven misstanke är hörd och bolaget skall höras angående talan om företagsbot. Det kan mycket väl vara så att de kommer med uppgifter som föranleder att vi behöver omvärdera eller hämta in ytterligare uppgifter, säger han.

Straffskalan för vållande till annans död innefattar fängelse, men den troliga påföljden enligt åklagaren är dagsböter och villkorlig dom.

SSAB vill inte uttala sig om tjärtanksolyckan under pågående förundersökning.

FAKTA Dödsolyckan på SSAB

Tord Öberg och Torgny Bergdahl dog under arbetet med att tömma en 6 000 kubikmeter stor cistern med stenkolstjära på Koksverket inne på SSAB:s område i Luleå den 17 oktober.

Dagen efter olyckan gick IF Metall ut och ansåg att olyckan orsakats av flera allvarliga misstag. Bland annat ska de två männen ha trott att allt utom en mindre mängd hade pumpats över till en annan tank inför inspektionen. I stället kom det en flod av tjära som begravde dem.

Den flera meter höga invallningen fylldes med tjära och förvandlades till en dödsfälla. Enligt IF Metall hade männen troligtvis överlevt om den tre meter höga invallningen inte funnits där och ett huvudskyddsombud riktade kritik mot företagets riskbedömning.

Händelseanalysen från SSAB och Infjärdens Värme AB har lett till nya arbetsrutiner men företagens och Arbetsmiljöverkets utredningar av olyckan är fortfarande sekretessbelagda i väntan på beslut om åtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om