Sprututbytet öppnar 7 maj

Den 7 maj öppnar sprututbytesmottagningen i Piteå. En viktig anledning är målet att minska spridningen av farliga infektionssjukdomar som hiv och hepatit C.

Sprututbyte. Genom att erbjuda missbrukare rena sprutor så minskas smittspridningen av farliga infektionssjukdomar. (Arkivbild)

Sprututbyte. Genom att erbjuda missbrukare rena sprutor så minskas smittspridningen av farliga infektionssjukdomar. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand/Norrbottens Media

Piteå2018-04-04 20:30

När PT besöker lokalerna, som är belägna i fackföreningshusets källare granne med Piteå sjukhus, är ombyggnationen i full gång. Projektledarna Cia Larsson från infektionskliniken i Sunderbyn och Ann-Sofie Kerttu från rättspsyk i Öjebyn visar runt. De är fulla av förväntan och har stora förhoppningar om att det unika tvååriga pilotprojektet ska falla väl ut. Unikt så tillvida att det är den första sprututbytesmottagningen i hela Norrland.

– Men det har funnits i flera år på andra håll i landet och självklart tar vi till oss av deras erfarenheter och rutiner. Vi ska inte uppfinna hjulet en gång till, säger Ann-Sofie Kerttu som själv har erfarenhet av missbruk.

– Det är mer än tio år sedan, men jag står för det och tror att det är viktiga kunskaper som inte går att läsa sig till. Med min erfarenhet kan jag visa att det går att bryta ett missbruk.

Mottagningen kommer att ha öppet måndagar och torsdagar mellan 11.00-15.00. Besökarna måste legitimera sig, men tystnadsplikt gäller. För att få del av programmet måste vissa regler efterföljas.

– Vi skriver kontrakt. Exempelvis måste alla sprutor och kanyler som delas ut återlämnas. Alla besök är gratis och målsättningen primärt är att stoppa smittspridning, säger Cia Larsson.

Verksamheten bygger givetvis på mer än så. Provtagningar, hälsokontroller, vaccinering och vid behov slussning till annan vård är en del av konceptet. Samtal lika så. Genom förtroende och öppenhet är målet att om möjligt bryta ett missbruk.

– Varje räddad individ är fantastiskt. För individen, men också för samhället i ett socioekonomiskt perspektiv, säger Cia Larsson.

Att sprututbytet hamnade i Piteå beror dels på att kommunen visade intresse, men också för att Piteå har haft relativt många missbrukare som injicerat och dragit på sig sjukdomar.

– Dels hepatit C, men också hjärtklaffsinfektioner på grund av missbruk. En uppskattning är att det finns cirka 50 intravenösa missbrukare i Piteå och i hela länet kanske 300, säger Cia Larsson.

Vågar sig missbrukarna hit?

– Ja, det tror vi. Vi räknar med att folk kommer från andra orter i länet också, säger Ann-Sofie Kerttu.

Alla är inte odelat positiva, men erfarenheter från annat håll visar minskning av smittspridning och att missbruket inte ökar.

Samtidigt är narkotika olagligt?

– Ja, men målsättningen är viktigare än så. Vi ska informera polisen om verksamheten, men vi vill inte ha poliser stående här utanför för då går hela syftet förlorat, säger Cia Larsson.

Sprututbyte

Sprututbytesprogram finns på flera håll i landet. Erfarenheterna är goda.

När mottagningen i Piteå öppnar den 7 maj blir det den första i Norrland.

Det är ett pilotprojekt som ska pågå i två år.

Syftet är att minska smittspridning och om möjligt bryta ett missbruk.

Sprutbyte är inte en narkotikapolitisk åtgärd utan en hälsopolitisk insats för en grupp utsatta människor.

Sprututbyte Piteå finns på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!