I december förra året tvingades Region Norrbotten stänga lågtröskelmottagningen i Piteå på grund av rådande pandemi. Resurserna vid infektionsmottagningen fick omfördelas när allt fokus hamnade på att klara pandemin. I februari började man planera för att öppna mottagningen igen i mars. Men så blev det inte.
– Smittalen hade gått ner ganska ordentligt och det såg ut som att vi skulle kunna öppna igen men så plötsligt drog smittalen iväg som en raket och öppningsplanerna fick skrinläggas, säger Karin Lindmark, verksamhetschef för infektionsmottagningen.
Hon beskriver situationen för infektionsmottagningen i rådande pandemi som svår.
– Det är ju personal från infektionsmottagningen som jobbar på mottagningen och det är ju samma personal som behövs för jobb med pandemin.
När kan mottagningen öppna igen?
– Det vet vi inte, allt beror på pandemin. Det behövs inga särskilda beslut för att öppna utan det kan vi göra så fort inte pandemin tar alla resurser.
Regionen har fortsatt tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av driva verksamheten. Ett tillstånd som gäller fram till årsskiftet. Ett beslut om vad som ska hända med verksamheten i framtiden ska fattas.
– Vi måste ta ett helhetsgrepp inom Regionen. Vi måste besluta om vi ska ha den här verksamheten eller inte samt var vi ska ha den. I dagsläget har vi två mottagningar i länet, en i Piteå och en i Sunderbyn. Den i Sunderbyn är fortfarande öppen en dag i veckan men det är lång väg att åka om man till exempel bor i Malmfälten, säger Karin Lindmark.
Det har varit tal om mobila enheter. Kan det bli aktuellt?
– Det tror jag inte. Vi strävar efter geografisk spridning av våra verksamheter och det gäller även detta. Jag tänker att vi inom Regionen kan nyttja den verksamhet vi har och samlokalisera med annat. På västkusten har man till exempel hyst in liknande mottagningar på hälsocentralerna, något vi också kanske kan göra.
Lågtröskelmottagningen med möjlighet till sprututbyte öppnade i Piteå under våren 2018. Det huvudsakliga syftet var att förebygga och begränsa spridning av blodburna infektioner bland personer som injicerar droger. Det andra var att hjälpa individer till ett liv utan droger.
Infektionsmottagningarna har omkring 90 inskrivna som är aktiva missbrukare. Cirka 40 av dem är inskrivna i Piteå.