Sprututbyte rycker närmare

Lokal är på gång och i mars 2018 anställs två personer som ska leda sprututbytesprojektet i Piteå som beräknas vara i gång en eller två månader senare.

Sprututbyte. Genom att tillhandahålla rena sprutor till missbrukare minskar risken för spridning av allvarliga sjukdomar som hiv och hepatit C. (Arkivbild)

Sprututbyte. Genom att tillhandahålla rena sprutor till missbrukare minskar risken för spridning av allvarliga sjukdomar som hiv och hepatit C. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2017-12-20 05:00

Tidigare har kommunerna haft vetorätt när det gäller sprututbyte, men det togs bort i början av 2017. Därmed är det regioner eller landsting som blir huvudmän för verksamheten. I Norrbotten är det Piteå som blir plats för det treåriga pilotprojektet. För en tid sedan fick projektet klartecken från IVO (inspektionen för vård och omsorg).

Ett problem har varit att hitta en lämplig lokal, men nu tycks en lösning vara på gång.

– Vi fick tidigare ett erbjudande om en lokal på sjukhuset, men ombyggnationen skulle kosta 600 000 kronor. Det tyckte vi var för dyrt, men precis nu har vi fått erbjudande om en annan lokal på sjukhuset som inte blir lika kostsam för oss. Nu ska vi granska det erbjudandet, säger Suzanne Wendahl, verksamhetschef på infektionskliniken i Sunderbyn.

Nu är det också klart med projektledare. Två sjuksköterskor, en från psykiatrin och en från infektion ska dela på en heltid. Kontrakt är inte påskrivet, men tanken är att de båda ska börja arbeta i projektet den första mars 2018.

– Vi tror att det är bra att projektledarna kommer från olika verksamheter. Det här handlar inte bara om sprututbyte utan det är också en så kallad lågtröskelmottagning. Vi ska erbjuda motivationssamtal och hjälpa till med lite av varje. Slussa dem vidare till annan hjälp eller vård om så behövs, säger Suzanne Wendahl.

Varför sprututbyte?

– Det handlar om att undvika allvarliga infektioner bland missbrukarna och därmed förhindra spridning av sjukdomar som hiv och hepatit C. Det här är ett projekt som vi ska ta lärdom av, men fungerar det bra så öppnas nästa mottagning i Luleå.

Att det blev Piteå handlar dels om att kommunen visat intresse, men också om att Piteå över tid haft många intravenösa missbrukare. I våras uppskattade smittskyddsläkaren Anders Nystedt att det fanns 250-350 sprutnarkomaner i Norrbotten, varav 50-75 i Piteå.

– Piteå har haft många hepatit C-fall, men också bakteriella komplikationer i form av hjärtklaffsinfektioner, säger Suzanne Wendahl.

Kritiska röster anser att sprututbyte är som att legitimera missbruk?

– Jag håller inte med. All forskning visar att sprututbyte inte ökar antalet missbrukare. De som missbrukar gör det hur som helst, men vi får en möjlighet att minska smittspridning och att nå den här gruppen utsatta människor, säger Wendahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!