Sprututbyte kan vara ett komplement

Landstingen föreslås få fria händer att införa sprututbyte för missbrukare, men i Norrbotten finns i nuläget inga planer på det.– Sprututbyte kan vara ett bra komplement, men det löser inte missbruksproblematiken, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus.

Smittskyddsläkaren Anders Österlund anser att sprututbyte kan vara ett bra komplement, men att det inte räcker om missbruksvården ska vara meningsfull.

Smittskyddsläkaren Anders Österlund anser att sprututbyte kan vara ett bra komplement, men att det inte räcker om missbruksvården ska vara meningsfull.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-02-23 05:00

Sedan 2006 är det tillåtet för landstingen att införa sprututbyte, men bara om kommunen säger ja. I dag finns sprututbytesprogram i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Kalmar och Kristianstad. I flera fall har verksamheten varit lyckad, inte minst har smittspridningen av hiv och hepatit C och B minskat.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att fler ska ta efter och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill ta bort kommunernas veto så att landstingen kan agera självständigt i frågan.

Stoppa smitta

Smittskyddsläkaren Anders Österlund är, som sagt, inte odelat positiv.

– Som smittskyddsläkare är jag angelägen om att stoppa smittsamma infektioner, men det är viktigt att komma ihåg att de flesta dör på grund av missbruket och inte av infektioner.

Erfarenheterna från Skåne sägs vara goda?

– Ja, särskilt när det gäller att stoppa hivsmitta, men i Norrbotten är inte problemet med hiv bland missbrukare särskilt stort. Problemet är att det kan vara dåligt också, om det bara handlar om att dela ut rena sprutor. Då blir det närmast en mötesplats för missbrukare, säger Anders Österlund.

Bra komplement

Österlund påpekar också att sprututbytesprogram bara omfattar personer som är 20 år eller äldre. Något som i sig kan vara ett problem.

– Vi har sett att många tyvärr börjar med missbruk tidigare än så och i flera fall dragit på sig infektioner som hepatit C. I det läget är lite sent att börja dela ut rena sprutor.

Du låter lite tveksam till sprututbyte?

– Nja, sprututbyte kan vara ett bra komplement, men det krävs mer än så. Nu har landstinget och kommunerna tagit fram en gemensam handlingsplan när det gäller missbruksvården och när det arbetet tagit form kanske det kan bli aktuellt att föra in sprututbyte.

Bättre samarbete

Enligt Anders Österlund är det gemensamma tag från de myndigheter som kommer i kontakt med missbrukare som är det primära. Han anser att samarbetet mellan vården, socialtjänsten, polisen och andra aktörer måste bli bättre.

– Det är på gång i Norrbotten, men det kan ta lite tid innan det arbetet hittat sin form.

Hur resonerar politikerna?

– De har ställts frågor om förutsättningarna för sprututbyte, men i nuläget är inget på gång, säger Anders Österlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om