När BUN blev belagda med sparbeting undersöktes bland annat möjligheterna att lägga ner hörselklasserna för att spara pengar. De bestämde sig i stället för att bland annat spara in en miljon på internationella utbyten. 800 000 kronor på gymnasienivå och 200 000 kronor i grundskolan. Det blev lärarna på språkprogrammen inte ens meddelade utan fick höra ryktesvägen.
– Det är dåligt för språken i skolan att det läggs ner. Det här har varit ett regelrätt utbyte där våra elever bott i franska familjer och franska elever bott i familjer i Piteå. Det har varit fantastiskt, säger Doris Nilsson, språklärare på Strömbackaskolan.
Eleverna från Caen har den gångna veckan varit här för sista gången. De har fått uppleva Jokkmokks marknad, kyrkbyn i Öjebyn, Kappa, Acusticum, äventyrsbad och allt möjligt annat som Piteå och Norrbotten har att erbjuda.
– Det har varit en otrolig upplevelse för mina elever att få upptäcka ett annat land, säger Elise Devieilhe, lärare i svenska i Normandie.
I programmets utvärderingar som utförs varje år har alla elever alltid varit nöjda. Och det har varit nyttigt även för lärarna.
– Det har varit bra fortbildning för oss lärare också att åka med på de här resorna och samarbeta med utländska lärare. Jag hoppas att språken kommer att få ha den här möjligheten kvar i framtiden, säger Doris Nilsson.
Fanny Bergström är en av eleverna som åkte till Caen i Normandie under hösten och är alltså värd för en fransk elev nu. Hon är glad att hon hann vara med om utbytet.
– Det har varit jättekul. Det är mycket kultur, se deras land och lära sig mycket franska. Först tänker man att deras vardag är ganska lik men så märker man vilken skillnad det är, säger Fanny Bergström.
De franska eleverna säger sig alla vara mycket nöjda med programmet. Framför allt är det naturen som har varit kul att uppleva. Piteå är litet och annorlunda motför vad de är vana vid. De gillar blandningen i arkitektur, fascineras av konst och kultur i stadsmiljön och att ungdomar lär sig sjunga och spela instrument. De tycker det är sorgligt att det läggs ner.
– Det är så synd och tråkigt. Vi tycker att vi har upptäckt en ny skola och en familjelivsstil. Det kommer verkligen de andra eleverna som inte kommer att få åka att sakna, säger Jeanne Quembre.
Tyvärr blir det nog också så att de faktiskt blir de sista att få uppleva det. Om inte skolorna klarar av att bekosta utbytet själva.
– Utbyte kan förekomma om skolorna själva kan ta det i sin egen budget, det har man alltid möjlighet till. Man kan också söka EU-bidrag. Men nämnden har inte de ekonomiska möjligheterna att satsa på det, säger Ruth Rahkola, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.